chałwa słonecznikowa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc bierzemy nasiona słonecznika. Dokładnie je spłukujemy. Suszymy i smażymy na oleju roślinnym na patelni. Następnie zmiel je maszynką do mięsa. Możesz to zrobić w blenderze. Następnie bierzemy rondel i wlewamy do niego mąkę. Ciągle przeszkadzając, podgrzewamy go do czerwonego koloru. Dodaj mąkę do nasion. Wymieszaj i kilkakrotnie przepuść je przez maszynę do mięsa. Następnie przygotuj syrop. Aby to zrobić, weź cukier. Wlej cukier gorącą wodą. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotuj, aż woda przestanie być wyczuwalna. Piankę należy stale usuwać. Po usunięciu syropu z ognia dodaj do niego olej słonecznikowy. Wymieszaj i włóż nasiona. Również przeszkadzamy, ale szybko. I przenieś do formy. Wkładamy do lodówki na noc pod prasę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g