skład / składniki
metoda gotowania
włóż umyte mięso do rondla i napełnij zimną wodą(3 litry). Mięso powinno być całkowicie pokryte wodą. Na dużym ogniu doprowadzamy garnek z mięsem do wrzenia, a następnie wykonujemy minimalny ogień, aby bulion praktycznie się nie zagotował. Ostrożnie usuń pianę z powierzchni bulionu, aż przestanie się pojawiać. Gotuj mięso bez przykrycia przez 6 godzin. W tym czasie obieramy marchewki i cebulę i na godzinę przed końcem gotowania wysyłamy warzywa do bulionu wraz z pieprzem i liściem laurowym. Nie zapomnij posolić zawartości patelni. Po ugotowaniu mięsa wyjmujemy warzywa i przyprawy z bulionu. Marchewki zostawiamy do dekoracji. Mięso przenosi się na talerz i uwalnia od kości. W szerokim kształcie z wysokimi bokami kładziemy mięso podzielone na włókna. Posyp posiekanym czosnkiem na wierzchu. Napełnij mięso odcedzonym bulionem i udekoruj kółkami lub figurkami gotowanej marchewki. Chłodzimy galaretkę i wysyłamy do lodówki na noc. Przed podaniem usuń powstały tłuszcz. Podawaj galaretkę wołową z chrzanem lub musztardą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g