Przezroczysta galaretka wołowa galaretka wołowa

przezroczyste i chude galaretki z kawałkami mięsa. Przepis kulinarny na to danie opowiedziała mi moja babcia. Okazuje się, że galaretka wołowa jest przezroczysta i chuda z kawałkami mięsa. Galaretka wołowa to prawdziwe rosyjskie świąteczne jedzenie.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h

włóż umyte mięso do rondla i napełnij zimną wodą(3 litry). Mięso powinno być całkowicie pokryte wodą. Na dużym ogniu doprowadzamy garnek z mięsem do wrzenia, a następnie wykonujemy minimalny ogień, aby bulion praktycznie się nie zagotował. Ostrożnie usuń pianę z powierzchni bulionu, aż przestanie się pojawiać. Gotuj mięso bez przykrycia przez 6 godzin. W tym czasie obieramy marchewki i cebulę i na godzinę przed końcem gotowania wysyłamy warzywa do bulionu wraz z pieprzem i liściem laurowym. Nie zapomnij posolić zawartości patelni. Po ugotowaniu mięsa wyjmujemy warzywa i przyprawy z bulionu. Marchewki zostawiamy do dekoracji. Mięso przenosi się na talerz i uwalnia od kości. W szerokim kształcie z wysokimi bokami kładziemy mięso podzielone na włókna. Posyp posiekanym czosnkiem na wierzchu. Napełnij mięso odcedzonym bulionem i udekoruj kółkami lub figurkami gotowanej marchewki. Chłodzimy galaretkę i wysyłamy do lodówki na noc. Przed podaniem usuń powstały tłuszcz. Podawaj galaretkę wołową z chrzanem lub musztardą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy