Chihirtma
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc przygotowywać to pierwsze danie od tego, że dobrze myjemy kurczaka, kroimy go na 4 części, zalewamy 3 razy litrami wody, solimy do smaku, gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu kurczaka wyjmujemy kurczaka, oddzielamy miąższ od kości. Bulion z kurczaka jest filtrowany. Teraz bierzemy cebulę, obieramy ją i drobno kroimy, a następnie smażymy na oleju na patelni do miękkości(nie smażymy). Następnie lekko usmaż mąkę na oleju, teraz dodaj do niej szklankę bulionu z kurczaka i dobrze wymieszaj masę. Następnie dodaj tę mieszaninę do ciepłego bulionu, wymieszaj. Następnie dodaj cebulę do bulionu, gotuj masę przez 5-7 minut. Ubij jaja kurze, dodaj je, ciągle mieszając, do bulionu. Teraz sól i pieprz zupę, usuń z ognia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g