kompot winogronowy na zimę na 3 litrowy słoik

w domu! Prosty przepis na niesamowicie pyszny kompot! Jeśli lubisz kompoty tak samo jak ja i chcesz ugotować kompot winogronowy na zimę – proponuję spróbować doskonałego przepisu kulinarnego na kompot winogronowy. Idealny kompot winogronowy uzyskuje się tylko z gęstych jagód. Gęsta skórka i twarde jagody najlepiej tolerują gotowanie. Cóż, zawsze staram się wybierać większe jagody.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
87 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

w kompocie winogronowym na zimę zawsze kładę czyste jagody. Żadnych ogonów i korzeni-wyrzucam wszystko, co zbędne. Jeśli znajdziesz wystarczająco gęste winogrona, nie będzie problemu z obieraniem jagód.
po usunięciu wszystkich gałązek dokładnie spłukuję winogrona i pozostawiam do spuszczenia. A kiedy winogrona wyschną, układam je w małych słoikach. Jagody należy układać ciasno do siebie, pod samą pokrywą. Następnie odkładam winogrona na bok i zabieram się do gotowania syropu.
najlepszy syrop na kompot winogronowy na zimę i 1L. woda i 350 g. cukier. Cukier wlewam tylko do wrzącej wody, po czym doprowadzam syrop do wrzenia, ciągle mieszając – syrop nie powinien się palić.
jak tylko syrop się zagotuje-wlewam go do słoików z gotowanymi winogronami i przykrywam pokrywką. Teraz kompot z winogron powinien być sterylizowany przez około 30 minut i mogę zwinąć słoiki.
kompot winogronowy okazuje się po prostu doskonały, bogaty. Zimą można go dodawać do koktajli i domowej galaretki – będzie to świetny, prawie letni posiłek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy