skład / składniki
metoda gotowania
w kompocie winogronowym na zimę zawsze kładę czyste jagody. Żadnych ogonów i korzeni-wyrzucam wszystko, co zbędne. Jeśli znajdziesz wystarczająco gęste winogrona, nie będzie problemu z obieraniem jagód.
po usunięciu wszystkich gałązek dokładnie spłukuję winogrona i pozostawiam do spuszczenia. A kiedy winogrona wyschną, układam je w małych słoikach. Jagody należy układać ciasno do siebie, pod samą pokrywą. Następnie odkładam winogrona na bok i zabieram się do gotowania syropu.
najlepszy syrop na kompot winogronowy na zimę i 1L. woda i 350 g. cukier. Cukier wlewam tylko do wrzącej wody, po czym doprowadzam syrop do wrzenia, ciągle mieszając – syrop nie powinien się palić.
jak tylko syrop się zagotuje-wlewam go do słoików z gotowanymi winogronami i przykrywam pokrywką. Teraz kompot z winogron powinien być sterylizowany przez około 30 minut i mogę zwinąć słoiki.
kompot winogronowy okazuje się po prostu doskonały, bogaty. Zimą można go dodawać do koktajli i domowej galaretki – będzie to świetny, prawie letni posiłek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

