sos śliwkowy

doskonale uzupełni każde danie mięsne, spróbuj!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

ten przepis kulinarny przyniósł mi przyjaciel z Chin. Mówią, że prawie całe mięso podawane jest z sosem słodko-kwaśnym. Sos śliwkowy jest ogólnie najpopularniejszy, nawet u nas. Prawie wszystkie potrawy mięsne będą do niego pasować. Ale to ty już sam spróbuj.
radzę zacząć gotować od śliwek i imbiru. Należy je oczyścić, drobno posiekać i wlać do rondla z wodą. Po prostu nie bierz marynowanego imbiru – tylko świeży korzeń, wielkości śmietany.
gdy woda się nagrzewa, szybko obieram czosnek i miażdżę goździki na patelnię. Właściwie powinieneś dodać kilka ząbków czosnku, ale trochę eksperymentowałem z ilością i dodałem pięć zmiażdżonych ząbków na raz. Wyszło świetnie. Moim zdaniem nawet skorzystał na przepisie, ale to kwestia gustu.
następnie dodaję drobno posiekane jabłko, 100 gramów octu i łyżkę jasnego sosu sojowego. Teraz możesz dodać trochę pieprzu. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych sosów – wystarczy szczypta czarnego pieprzu. Ale osobiście lubię ostrzej, więc dodaję dwa rodzaje ostrej papryki na raz. Z tego korzysta tylko sos śliwkowy.
gdy sos śliwkowy się zagotuje, zdejmuję pokrywkę z garnka i gotuję sos przez pół godziny. Czasami trzeba go mieszać i smakować. SOS wydawał mi się zbyt kwaśny, więc dodałem kilka łyżek cukru. Ten sos śliwkowy na pewno nie zaszkodzi.
sos śliwkowy zdejmuję z ognia natychmiast po zgęstnieniu. Pozwól mu ostygnąć przez kilka minut i zmiel wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie.
uwierz mi, nie możesz wymyślić lepszego sosu do smażonego lub gulaszu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy