skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny przyniósł mi przyjaciel z Chin. Mówią, że prawie całe mięso podawane jest z sosem słodko-kwaśnym. Sos śliwkowy jest ogólnie najpopularniejszy, nawet u nas. Prawie wszystkie potrawy mięsne będą do niego pasować. Ale to ty już sam spróbuj.
radzę zacząć gotować od śliwek i imbiru. Należy je oczyścić, drobno posiekać i wlać do rondla z wodą. Po prostu nie bierz marynowanego imbiru – tylko świeży korzeń, wielkości śmietany.
gdy woda się nagrzewa, szybko obieram czosnek i miażdżę goździki na patelnię. Właściwie powinieneś dodać kilka ząbków czosnku, ale trochę eksperymentowałem z ilością i dodałem pięć zmiażdżonych ząbków na raz. Wyszło świetnie. Moim zdaniem nawet skorzystał na przepisie, ale to kwestia gustu.
następnie dodaję drobno posiekane jabłko, 100 gramów octu i łyżkę jasnego sosu sojowego. Teraz możesz dodać trochę pieprzu. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych sosów – wystarczy szczypta czarnego pieprzu. Ale osobiście lubię ostrzej, więc dodaję dwa rodzaje ostrej papryki na raz. Z tego korzysta tylko sos śliwkowy.
gdy sos śliwkowy się zagotuje, zdejmuję pokrywkę z garnka i gotuję sos przez pół godziny. Czasami trzeba go mieszać i smakować. SOS wydawał mi się zbyt kwaśny, więc dodałem kilka łyżek cukru. Ten sos śliwkowy na pewno nie zaszkodzi.
sos śliwkowy zdejmuję z ognia natychmiast po zgęstnieniu. Pozwól mu ostygnąć przez kilka minut i zmiel wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie.
uwierz mi, nie możesz wymyślić lepszego sosu do smażonego lub gulaszu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g