zimna zupa na kefirze z ogórków i paluszków krabowych

niezwykle zdrowa zimna zupa jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. To danie ma wiele niezaprzeczalnych zalet: jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie ma potrzeby gotowania z wyprzedzeniem, jest nasycone witaminami i ma minimum kalorii, co czyni go niezbędnym w dni postu i podczas diety.
IlonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 56 % 5 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego dania będziemy potrzebować prostych produktów, które można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Określ zawartość tłuszczu w kefirze dla siebie. Ktoś lubi kefir o niskiej zawartości tłuszczu, najlepszą opcją dla mnie jest kefir o zawartości tłuszczu 2,5%, nie biorę beztłuszczowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc przejdź do krojenia wszystkich składników. To najbardziej podstawowa część pracy, którą wykonamy bardzo szybko. Szczypiorek, koperek i pietruszka umyć i posiekać nożem. Umyj ogórek, odetnij końcówki i zetrzyj na małej lub grubej tarce. W razie potrzeby rozmrażamy paluszki krabowe, uwalniamy je z folii opakowaniowej i kroimy na kawałki średniej wielkości. Możesz również użyć naturalnego mięsa kraba.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po wykonaniu wszystkich prac przygotowawczych patrzymy, jak zrobić zimną zupę ogórkową na kefirze z paluszkami krabowymi. Weź głęboką miskę lub mały rondel. Układamy w nim chipsy ogórkowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj paluszki krabowe do ogórków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej powstałą mieszaninę jedną szklanką schłodzonego kefiru i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól do smaku i ponownie dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej naczynie do głębokich talerzy porcjowanych i podawaj natychmiast lub pozwól mu trochę zaparzyć. Po delektowaniu się jego smakiem i aromatem, który pochodzi głównie ze świeżych ziół!

mam szczególną słabość do wszelkiego rodzaju zimnych zup. Takie jedzenie mogę jeść przez całą dobę. Szczególnie podobała mi się zupa kefirowa. Po pierwsze, jest bardzo smaczny, a po drugie, zdrowy, pożywny i, co ważne, dietetyczny. Podzieliłem się z Tobą jego przepisem kulinarnym, więc musisz tylko go ugotować i spróbować. Podczas serwowania zupę można dodatkowo udekorować zgodnie z życzeniem koperkiem lub natką pietruszki. Zawsze to robię: chociaż w samej zupie są już warzywa, ale dla mnie nie ma ich zbyt wiele. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy