skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie kompotu feijoa jest dziecinnie proste. Jagody należy umyć i odciąć końcówki. Nie musisz czyścić feijoa – po prostu dokładnie myję je ciepłą wodą. Jeśli wszystkie jagody są obrane, zaczynam sterylizować słoiki.
lepiej wziąć słoiki nie większe niż pół litra – dzięki temu kompot feijoa jest łatwiejszy w obsłudze. Po wysterylizowaniu wszystkich pojemników równomiernie układam feijoa w słoikach. Najważniejsze jest, aby jagody były gęstsze, aż do samej pokrywy.
w międzyczasie obieram i układam jagody – na kuchence gotuje się syrop cukrowy. Dla feijoa przygotowuję niezbyt słodki syrop-tylko 150-160 g. cukru na dwa litry wody i ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego. Gdy tylko syrop się zagotuje, wlewam do niego słoiki z feijoa, przykrywam pokrywką i odkładam na bok na jeden dzień.
co drugi dzień spuszczam cały syrop kompotowy z feijoa, gotuję ponownie przez 30 minut i ponownie wlewam do słoików. Teraz jagody z syropem można zwinąć i schłodzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g