kompot feijoa z cukrem

ten orzeźwiający napój napełni cię energią na cały dzień! Co dziwne, feijoa to świetny kompot. Bardzo smaczne i nawet trochę pachnie truskawkami. Prawdopodobnie nie możesz wymyślić łatwiejszego przepisu kulinarnego, ale feijoa jest bardzo egzotycznym owocem, więc będziesz musiał poświęcić trochę czasu na gotowanie. Jeśli masz pół kilograma jagód feijoa-radzę zrobić z nich kompot. Smak jest niezapomniany, zwłaszcza jeśli zimą otworzysz słoiki z kompotem.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
33 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h

przygotowanie kompotu feijoa jest dziecinnie proste. Jagody należy umyć i odciąć końcówki. Nie musisz czyścić feijoa – po prostu dokładnie myję je ciepłą wodą. Jeśli wszystkie jagody są obrane, zaczynam sterylizować słoiki.
lepiej wziąć słoiki nie większe niż pół litra – dzięki temu kompot feijoa jest łatwiejszy w obsłudze. Po wysterylizowaniu wszystkich pojemników równomiernie układam feijoa w słoikach. Najważniejsze jest, aby jagody były gęstsze, aż do samej pokrywy.
w międzyczasie obieram i układam jagody – na kuchence gotuje się syrop cukrowy. Dla feijoa przygotowuję niezbyt słodki syrop-tylko 150-160 g. cukru na dwa litry wody i ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego. Gdy tylko syrop się zagotuje, wlewam do niego słoiki z feijoa, przykrywam pokrywką i odkładam na bok na jeden dzień.
co drugi dzień spuszczam cały syrop kompotowy z feijoa, gotuję ponownie przez 30 minut i ponownie wlewam do słoików. Teraz jagody z syropem można zwinąć i schłodzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy