sos żurawinowy do mięsa

Prosty, szybki w przygotowaniu i idealny do dań mięsnych! Aby odkryć cały smak dania mięsnego i uczynić jego prezentację szczególnie świąteczną, musisz podać sos do mięsa. Najlepszy do dania mięsnego jest sos żurawinowy. Słodko-kwaśny z przyjemną goryczką sos doskonale uzupełnia i ujawnia smak mięsa. Obecnie na półkach sklepowych można znaleźć sosy na każdy gust. Jednak sos przygotowany w domu nie może się równać z gotowym. Sos przygotowany tuż przed podaniem będzie świeższy, bardziej aromatyczny, bardziej naturalny i naturalnie smaczniejszy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
53 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Prosty sos żurawinowy wymaga minimum produktów do mięsa: żurawiny, cukru, wody i skrobi. Do sosu można użyć nie tylko świeżej, ale także mrożonej żurawiny, zebranej wcześniej samodzielnie lub zakupionej w sklepie. Najważniejsze, że powinien być dobrze dojrzały, w przeciwnym razie SOS okaże się gorzki (z niedojrzałego), ale nie przejrzały, jagody powinny być całe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze myjemy jagody żurawiny, usuwamy pomarszczone i zepsute jagody, wrzucamy do durszlaka lub ręcznika papierowego, aby woda była szklana, a jagody wyschły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż żurawinę do rondla. Do gotowania sosu żurawinowego nie można używać naczyń wykonanych z aluminium, w przeciwnym razie nastąpi utlenienie z soku jagodowego. Wlej pół szklanki zimnej czystej wody do rondla z żurawiną. Włącz ogień, dodaj kilka łyżek cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W pozostałej wodzie rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną. Sos można przygotować bez dodawania skrobi, ale wtedy jagody żurawiny będą musiały gotować dłużej, aby sos zgęstniał, ale w tym przypadku wszystkie przydatne substancje zawarte w żurawinie zostaną utracone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina się zagotuje, a jagody zaczną pękać, wlej roztwór skrobi cienkim strumieniem, natychmiast mieszając sos łyżką. SOS gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty, w tym czasie sos się zagotuje i zgęstnieje. Następnie wyłącz ogień, pozwól masie nieco ostygnąć. Za pomocą blendera lub drewnianego pchnięcia zmielić masę, aż będzie gładka. Pozwól sosowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sos żurawinowy po schłodzeniu stanie się gęsty, a jego smak będzie bogaty. W razie potrzeby podczas przygotowywania sosu żurawinowego można dodać różne przyprawy, kto lubi pikantny smak, może dodać ostrą paprykę. kto lubi aromatyczne sosy, może urozmaicić smak sosu dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Sos do mięsa jest gotowy. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy