Sałatka z jęczmieniem perłowym na zimę

sałatka warzywna z kaszą perłową na zimę-polizasz palce.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
89 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze spłucz jęczmień perłowy. Zalej jęczmień wodą i pozostaw na 2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie i włożyć do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w paski. Połóż na cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę i olej roślinny do warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, zalej gorącą wodą i zdejmij skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj miąższ pomidorów blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa (wtedy nie musisz obierać skóry).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść cebulę z marchewką na średnim ogniu i mieszając gotuj przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj umyte jęczmień perłowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Paprykę pokroić w paski i dodać do reszty warzyw. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sól i cukier. Wymieszać. Gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    10 minut przed końcem gotowania dodaj zmielony czarny pieprz, koperek, ocet i liść laurowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż sałatę w wysterylizowanych litrowych słoikach i zamknij pokrywkami. Wytrzyj pokrywki wódką przed przykręceniem.

można również sterylizować słoiki w gorącej wodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy