skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze spłucz jęczmień perłowy. Zalej jęczmień wodą i pozostaw na 2 godziny.
Krok 2:
Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie i włożyć do rondla.
Krok 3:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w paski. Połóż na cebuli.
Krok 4:
Wlej wodę i olej roślinny do warzyw.
Krok 5:
Umyj pomidory, zalej gorącą wodą i zdejmij skórkę.
Krok 6:
Posiekaj miąższ pomidorów blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa (wtedy nie musisz obierać skóry).
Krok 7:
Umieść cebulę z marchewką na średnim ogniu i mieszając gotuj przez 10 minut.
Krok 8:
Dodaj umyte jęczmień perłowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krok 9:
Dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Paprykę pokroić w paski i dodać do reszty warzyw. Wymieszać.
Krok 11:
Dodaj sól i cukier. Wymieszać. Gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.
Krok 12:
10 minut przed końcem gotowania dodaj zmielony czarny pieprz, koperek, ocet i liść laurowy.
Krok 13:
Ułóż sałatę w wysterylizowanych litrowych słoikach i zamknij pokrywkami. Wytrzyj pokrywki wódką przed przykręceniem.
można również sterylizować słoiki w gorącej wodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g