makaron z kwaśną śmietaną i serem na patelni

niesamowicie pyszne i genialnie proste-gotuj i smakuj! Makaron z kwaśną śmietaną i serem na patelni to klasyczne połączenie. Ale możesz go ugotować na różne sposoby: wystarczy posypać makaron tartym serem lub ugotować delikatny aromatyczny sos na bazie mleka, sera i kwaśnej śmietany. Obfite i bardzo apetyczne danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 37 % 20 g
węglowodany 43 % 23 g
266 kcal
IG: 8 / 83 / 8

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron ze śmietaną i serem na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby sos był bogaty w żółty kolor, użyłam stopionego cheddaru na talerzach. Cheddar bardzo dobrze topi się w każdej postaci i tworzy jednolitą konsystencję. Możesz zastąpić go zwykłym twardym serem cheddar lub innym równie dobrze topiącym się serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz użyć dowolnego makaronu-rogów , kokardek, muszelek itp.mam wiertła (Cavatappi), najważniejsze jest to, że są one wykonane z pszenicy durum i dobrej jakości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli masz mozzarellę w dużym kawałku, pokrój ją drobniej. Nie jest konieczne mielenie mozzarelli w postaci małych kulek. Możesz w ogóle nie dodawać mozzarelli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz ser w talerzach, pokrój go w kwadraty. Jeśli ser jest twardy, zetrzyj go na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni na średnim ogniu roztop masło. Jeśli nie masz takiej patelni, możesz ugotować sos w garnku z grubym dnem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i podgrzewaj, mieszając, 1-2 minuty. Mąka powinna zebrać się w grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowując SOS, gotuj makaron równolegle w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente (1 minutę mniej niż wskazano na opakowaniu).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko na patelnię i mieszaj, aż mąka się rozpuści i mieszanina zgęstnieje. Najwygodniej jest mieszać silikonową trzepaczką, aby nie uszkodzić dna patelni. Jeśli tak nie jest, wystarczy drewniana lub silikonowa szpatułka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj Cheddar, mozzarellę i śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić, mieszając, aż cały ser się rozpuści, a masa będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Makaron wrzuć do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj makaron do sosu serowego i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać sól do smaku. Mój SOS okazał się dość słony, więc nie doprawiłem go.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast podawaj gotowy makaron w sosie serowym, posypując go posiekanymi ziołami i dekorując pomidorkami koktajlowymi, jeśli chcesz. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal / 100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy