skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron ze śmietaną i serem na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby sos był bogaty w żółty kolor, użyłam stopionego cheddaru na talerzach. Cheddar bardzo dobrze topi się w każdej postaci i tworzy jednolitą konsystencję. Możesz zastąpić go zwykłym twardym serem cheddar lub innym równie dobrze topiącym się serem.
Krok 2:
Możesz użyć dowolnego makaronu-rogów , kokardek, muszelek itp.mam wiertła (Cavatappi), najważniejsze jest to, że są one wykonane z pszenicy durum i dobrej jakości.
Krok 3:
Jeśli masz mozzarellę w dużym kawałku, pokrój ją drobniej. Nie jest konieczne mielenie mozzarelli w postaci małych kulek. Możesz w ogóle nie dodawać mozzarelli.
Krok 4:
Jeśli masz ser w talerzach, pokrój go w kwadraty. Jeśli ser jest twardy, zetrzyj go na grubej tarce.
Krok 5:
Na głębokiej patelni na średnim ogniu roztop masło. Jeśli nie masz takiej patelni, możesz ugotować sos w garnku z grubym dnem.
Krok 6:
Dodaj mąkę i podgrzewaj, mieszając, 1-2 minuty. Mąka powinna zebrać się w grudki.
Krok 7:
Przygotowując SOS, gotuj makaron równolegle w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente (1 minutę mniej niż wskazano na opakowaniu).
Krok 8:
Wlej mleko na patelnię i mieszaj, aż mąka się rozpuści i mieszanina zgęstnieje. Najwygodniej jest mieszać silikonową trzepaczką, aby nie uszkodzić dna patelni. Jeśli tak nie jest, wystarczy drewniana lub silikonowa szpatułka.
Krok 9:
Dodaj Cheddar, mozzarellę i śmietanę.
Krok 10:
Dusić, mieszając, aż cały ser się rozpuści, a masa będzie gładka.
Krok 11:
Makaron wrzuć do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć.
Krok 12:
Dodaj makaron do sosu serowego i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać sól do smaku. Mój SOS okazał się dość słony, więc nie doprawiłem go.
Krok 13:
Natychmiast podawaj gotowy makaron w sosie serowym, posypując go posiekanymi ziołami i dekorując pomidorkami koktajlowymi, jeśli chcesz. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal / 100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g