skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rozgwiazdy? Składnik.
Krok 2:
Wymieszaj część majonezu i posiekany czosnek.
Krok 3:
Zdemontuj pierś z kurczaka i pokrój.
Krok 4:
Połącz pierś z kurczaka i majonez z czosnkiem.
Krok 5:
Zetrzyj ugotowane marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Pokrój marynaty w kostkę.
Krok 7:
Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 8:
Ugotowane jajka zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z majonezem.
Krok 9:
1. warstwa-ułóż pierś z kurczaka w kształcie gwiazdy.
Krok 10:
2. warstwa-ogórki, posmaruj majonezem.
Krok 11:
3 warstwa-ziemniaki, posmaruj majonezem.
Krok 12:
Czwarta warstwa-ugotowane jajka obrać, zetrzeć na drobnej tarce i na osobnym talerzu wymieszać z majonezem, ułożyć na poprzedniej warstwie.
Krok 13:
Pokrój paluszki krabowe.
Krok 14:
Ułóż kliny paluszków krabowych na sałatce, zaczynając od środka.
Krok 15:
Udekoruj natką pietruszki.
Krok 16:
Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g