Olivier Classic ze świeżymi ogórkami sałatka

Opcja Oliviera z nutą letniego smaku. Świeżość na stole noworocznym! Nasza rodzina uwielbia Oliviera ze świeżymi ogórkami. Ta bardziej wiosenna, letnia wersja sałatki na świątecznym stole jest szczególnie lekka i aromatyczna.
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 25 % 7 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

jak zrobić Olivier klasyczny ze świeżymi ogórkami sałatka?

1. Umyj marchewki i ziemniaki. Nie musisz ich czyścić. Gotuj warzywa.

2. W osobnym rondlu ugotuj jajka.

3. Poczekaj, aż marchewki, ziemniaki i jajka ostygną.

4. W tym czasie pokrój kiełbasę i świeże ogórki w drobną kostkę.

5. Pokrój ziemniaki, marchewkę, jajka w tę samą kostkę.

6. Włóż wszystkie składniki do miski, dodaj zielony groszek i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

7. Dopraw sałatkę majonezem.

Olivier jest gotowy i można go podać. Lub włóż do lodówki na kilka godzin.

smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy