skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę z ananasem? Przygotuj składniki. Zamiast carbonady możesz wziąć dowolną inną wędzoną wieprzowinę: szynkę, szynkę lub gotowaną wieprzowinę. Wieprzowinę można również zastąpić wędzonym kurczakiem. Wrzuć kukurydzę z puszki do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.
Krok 2:
Z ananasów w puszkach odcedź sok. Pokrój owoce w drobną kostkę. Możesz je lekko wycisnąć, aby usunąć nadmiar płynu. Wziąłem pierścienie ananasowe, ale ogólnie nadają się również ananasy w puszkach.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Carbonade pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Złóż sałatkę. Podałam go, układając warstwami za pomocą pierścienia do gotowania. Ale możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce lub ułożyć sałatkę w porcjach w miseczkach. Połóż liście sałaty na talerzu. Ustaw pierścień do gotowania na wierzchu. Włóż kukurydzę w puszkach, ubij ją. Nałóż siatkę majonezu na wierzch.
Krok 6:
Rozłóż carbonade na kukurydzy. Polej również warstwę majonezem.
Krok 7:
Carbonade posyp gotowanymi jajkami i posmaruj pozostałym majonezem.
Krok 8:
Rozłóż ananasy równomiernie na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut do namoczenia. Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania i udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g