Sałatka pyszna z ananasem

Oryginalny, niesamowicie pyszny, na świąteczny stół! Pyszna sałatka z ananasem jest przykładem, gdy przy minimalnej ilości składników otrzymujesz bardzo ciekawe danie w smaku i wyglądzie. Dodatek ananasa sprawia, że sałatka jest bardzo jasna, bogata i pomimo słodyczy harmonijna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 26 % 7 g
173 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę z ananasem? Przygotuj składniki. Zamiast carbonady możesz wziąć dowolną inną wędzoną wieprzowinę: szynkę, szynkę lub gotowaną wieprzowinę. Wieprzowinę można również zastąpić wędzonym kurczakiem. Wrzuć kukurydzę z puszki do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z ananasów w puszkach odcedź sok. Pokrój owoce w drobną kostkę. Możesz je lekko wycisnąć, aby usunąć nadmiar płynu. Wziąłem pierścienie ananasowe, ale ogólnie nadają się również ananasy w puszkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Carbonade pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż sałatkę. Podałam go, układając warstwami za pomocą pierścienia do gotowania. Ale możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce lub ułożyć sałatkę w porcjach w miseczkach. Połóż liście sałaty na talerzu. Ustaw pierścień do gotowania na wierzchu. Włóż kukurydzę w puszkach, ubij ją. Nałóż siatkę majonezu na wierzch.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż carbonade na kukurydzy. Polej również warstwę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Carbonade posyp gotowanymi jajkami i posmaruj pozostałym majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ananasy równomiernie na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut do namoczenia. Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania i udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy