kompot z wiśni i jabłek

Zachwyć swoje dzieci pysznym kompotem z jabłek i wiśni! Kompot jest zawsze radością!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
19 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej trzy litry wody do garnka i zagotuj. W międzyczasie gotuje się, umyj jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Lepiej nie usuwać skórki z jabłek, w przeciwnym razie plasterki jabłka "rozpadną się"podczas gotowania. Zanurz pokrojone plasterki jabłka we wrzącej wodzie. Natychmiast dodaj do jabłek i wcześniej umytych wiśni (lepiej usunąć nasiona). Gotuj owoce i jagody na średnim ogniu przez 15 minut, wystarczy zrobić kompot, a jabłka nie będą miały czasu na "rozpad". Przed zdjęciem rondla z ognia dodaj trochę cukru, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wlać do słoików do późniejszego zszycia na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy