kompot z wiśni i jabłek
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wlej trzy litry wody do garnka i zagotuj. W międzyczasie gotuje się, umyj jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Lepiej nie usuwać skórki z jabłek, w przeciwnym razie plasterki jabłka "rozpadną się"podczas gotowania. Zanurz pokrojone plasterki jabłka we wrzącej wodzie. Natychmiast dodaj do jabłek i wcześniej umytych wiśni (lepiej usunąć nasiona). Gotuj owoce i jagody na średnim ogniu przez 15 minut, wystarczy zrobić kompot, a jabłka nie będą miały czasu na "rozpad". Przed zdjęciem rondla z ognia dodaj trochę cukru, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wlać do słoików do późniejszego zszycia na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g