Zupa grzybowa-krem z borowików ze śmietaną

to danie sprawi, że każdy dzień będzie świętem!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 63 % 10 g
węglowodany 19 % 3 g
116 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przygotuj kremową zupę grzybową w następujący sposób: umyj grzyby, obierz i pokrój. Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Aby zrobić smażenie, wymieszaj oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i umieść na patelni. Dodaj grzyby, kminek, sól i pieprz i smaż przez 5 do 10 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Dodaj 6 szklanek zimnej wody, zagotuj, a następnie, zmniejszając ciepło, gotuj przez 30 minut. Powinieneś mieć około 4,5 szklanki bulionu. Jeśli okaże się mniej, dodaj wodę do bulionu. Wlej bulion do miski.

na patelnię włóż pozostałe masło. Posiekaj zieloną cebulę i smaż przez około 10 minut na złoty kolor. Dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Wlej wino i dokładnie mieszaj przez 1 minutę. Wlej bulion grzybowy, sól, pieprz, możesz dodać więcej kminku do smaku. Bulion należy doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawaj zupę na stole na gorąco.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Krem 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy