skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj kremową zupę grzybową w następujący sposób: umyj grzyby, obierz i pokrój. Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Aby zrobić smażenie, wymieszaj oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i umieść na patelni. Dodaj grzyby, kminek, sól i pieprz i smaż przez 5 do 10 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Dodaj 6 szklanek zimnej wody, zagotuj, a następnie, zmniejszając ciepło, gotuj przez 30 minut. Powinieneś mieć około 4,5 szklanki bulionu. Jeśli okaże się mniej, dodaj wodę do bulionu. Wlej bulion do miski.
na patelnię włóż pozostałe masło. Posiekaj zieloną cebulę i smaż przez około 10 minut na złoty kolor. Dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Wlej wino i dokładnie mieszaj przez 1 minutę. Wlej bulion grzybowy, sól, pieprz, możesz dodać więcej kminku do smaku. Bulion należy doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawaj zupę na stole na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Krem 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g