skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj makaron:
- przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, wlej sól i wlej wodę, zagniataj elastyczne elastyczne ciasto, pozostaw pod folią spożywczą na pół godziny;
- rozłóż ciasto na powierzchni roboczej uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym, uformuj z niego ciasto, a następnie pokrój w długie paski, zwiń każdy pasek w cienką opaskę uciskową;
- kładziemy wiązki na płaskim talerzu, składając je w kształcie ślimaka, smarujemy olejem słonecznikowym na wierzchu, pozostawiamy na 15 minut, po czym rozciągamy wiązki w makaron;
- makaron gotujemy w małych partiach przez 5 minut od momentu wrzenia, a następnie wrzucamy do durszlaka.
2. Teraz zajmijmy się sosem:
- moja wołowina, kroimy na małe kawałki, smażymy w kotle na oleju słonecznikowym na złoty kolor;
- obieramy cebulę i marchewkę, kroimy w kostkę, rozprowadzamy do mięsa, solimy;
- umyj bakłażana, pokrój proporcjonalnie do marchwi, rozłóż na pozostałych składnikach;
- myjemy pomidora, obieramy paprykę z nasion, kroimy warzywa w kostkę i wysyłamy po bakłażanie;
- obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż do kotła, wlej bulion z makaronu, sól do smaku, gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą całkowicie ugotowane.
podawaj makaron z sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g