Guiru lagman

danie kuchni azjatyckiej zachwyci cię swoim smakiem! Guiru lagman to domowy makaron z sosem z duszonych warzyw z mięsem. Danie jest smaczne, obfite, niezwykłe. Podczas gotowania makaronu do wody należy dodać trochę oleju słonecznikowego i soli. Przygotowanie zajmie sporo czasu, ale warto!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 56 % 20 g
174 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Ugotuj makaron:

- przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, wlej sól i wlej wodę, zagniataj elastyczne elastyczne ciasto, pozostaw pod folią spożywczą na pół godziny;

- rozłóż ciasto na powierzchni roboczej uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym, uformuj z niego ciasto, a następnie pokrój w długie paski, zwiń każdy pasek w cienką opaskę uciskową;

- kładziemy wiązki na płaskim talerzu, składając je w kształcie ślimaka, smarujemy olejem słonecznikowym na wierzchu, pozostawiamy na 15 minut, po czym rozciągamy wiązki w makaron;

- makaron gotujemy w małych partiach przez 5 minut od momentu wrzenia, a następnie wrzucamy do durszlaka.

2. Teraz zajmijmy się sosem:

- moja wołowina, kroimy na małe kawałki, smażymy w kotle na oleju słonecznikowym na złoty kolor;

- obieramy cebulę i marchewkę, kroimy w kostkę, rozprowadzamy do mięsa, solimy;

- umyj bakłażana, pokrój proporcjonalnie do marchwi, rozłóż na pozostałych składnikach;

- myjemy pomidora, obieramy paprykę z nasion, kroimy warzywa w kostkę i wysyłamy po bakłażanie;

- obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż do kotła, wlej bulion z makaronu, sól do smaku, gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą całkowicie ugotowane.

podawaj makaron z sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy