zupa grochowa puree z wędzonkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
groszek moczymy przez dwie godziny, najlepiej przez noc. W tym czasie groszek dobrze pęcznieje i nie trzeba go długo gotować. Jeśli nie ma czasu na moczenie grochu, gotujemy go przez godzinę na małym ogniu. Następnie dodaj do groszku obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę i cebulę oraz całą wędzoną pierś. Po dwudziestu minutach wyjmij pierś z zupy, gotuj warzywa przez kolejne dwadzieścia minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne piętnaście minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia. Za pomocą blendera rozbijamy masę warzywną na puree. Podawaj zupę puree porcjami z wędzonym mięsem z kurczaka pokrojonym na kawałki, krakersami i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g