pierogi syberyjskie

pierogi syberyjskie z trzech rodzajów mięsa przygotowujemy na przyszłość. Prawdziwe pierogi syberyjskie są przygotowywane z trzech rodzajów mięsa. Ten przepis wykorzystuje wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Lepiej jest gotować pierogi w dużych ilościach, aby zamrozić je na przyszłość. Przygotowanie pierogów zajmuje dużo czasu, ale potem możesz je wyjąć z zamrażarki i szybko ugotować na śniadanie lub kolację.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 57 % 21 g
180 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty zgodnie z podaną listą. Mięso na pierogi syberyjskie bierzemy wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Zamiast kurczaka odpowiednie jest mięso z indyka, kaczki, gęsi lub jagnięciny. Ciasto na pierogi zagnieść na mące z solą i wodą z dodatkiem oleju roślinnego i jajka. A do mięsa mielonego bierzemy cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Całe mięso, nawet jeśli wzięliśmy gotowe mięso mielone w sklepie, wraz z cebulą przechodzimy przez maszynę do mięsa. W procesie mielenia mięso mielone dobrze miesza się z cebulą i staje się jednorodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i przyprawę do mielonego mięsa z cebulą

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone na pierogi dobrze zagniatamy rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przygotuj ciasto. Wlej mąkę do miski, wbij jajko, dodaj sól i wlej wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto na pierogi dobrze zagniatamy rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obficie posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto cienką warstwą wałkiem do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą szklanki o cienkich krawędziach wycinamy koła z ciasta, za każdym razem zanurzamy krawędzie szklanki w mące, aby ciasto się nie przykleiło. Na każdym kółku ciasta kładziemy kulkę mielonego mięsa uformowaną łyżeczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Składamy okrąg ciasta na pół, ukrywając w nim nadzienie i dobrze oślepiamy krawędzie, tworząc pierogi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie łączymy ze sobą końcówki pierogów i formujemy pierogi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformowane pierogi-półprodukty układamy na posypanych mąką płytkach, aby się nie dotykały.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy tylko jedna deska jest pełna, włóż ją do zamrażarki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy tylko pierogi zamarzną i staną się twarde jak kamyki, wlej z do torebek i wróć do zamrażarki do przechowywania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotujemy wymaganą liczbę pierogów natychmiast po uformowaniu. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody, mieszamy, aby nie przykleiły się natychmiast do dna i gotujemy do miękkości przez 8-10 minut. Gotowe pierogi wyjmujemy z wrzącej wody łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj pierogi syberyjskie na stole z warzywami lub sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal / 100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy