skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty zgodnie z podaną listą. Mięso na pierogi syberyjskie bierzemy wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Zamiast kurczaka odpowiednie jest mięso z indyka, kaczki, gęsi lub jagnięciny. Ciasto na pierogi zagnieść na mące z solą i wodą z dodatkiem oleju roślinnego i jajka. A do mięsa mielonego bierzemy cebulę.
Krok 2:
Całe mięso, nawet jeśli wzięliśmy gotowe mięso mielone w sklepie, wraz z cebulą przechodzimy przez maszynę do mięsa. W procesie mielenia mięso mielone dobrze miesza się z cebulą i staje się jednorodne.
Krok 3:
Dodaj sól i przyprawę do mielonego mięsa z cebulą
Krok 4:
Mięso mielone na pierogi dobrze zagniatamy rękami.
Krok 5:
Następnie przygotuj ciasto. Wlej mąkę do miski, wbij jajko, dodaj sól i wlej wodę.
Krok 6:
Ciasto na pierogi dobrze zagniatamy rękami.
Krok 7:
Obficie posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto cienką warstwą wałkiem do ciasta.
Krok 8:
Za pomocą szklanki o cienkich krawędziach wycinamy koła z ciasta, za każdym razem zanurzamy krawędzie szklanki w mące, aby ciasto się nie przykleiło. Na każdym kółku ciasta kładziemy kulkę mielonego mięsa uformowaną łyżeczką.
Krok 9:
Składamy okrąg ciasta na pół, ukrywając w nim nadzienie i dobrze oślepiamy krawędzie, tworząc pierogi.
Krok 10:
Następnie łączymy ze sobą końcówki pierogów i formujemy pierogi.
Krok 11:
Uformowane pierogi-półprodukty układamy na posypanych mąką płytkach, aby się nie dotykały.
Krok 12:
Gdy tylko jedna deska jest pełna, włóż ją do zamrażarki.
Krok 13:
Gdy tylko pierogi zamarzną i staną się twarde jak kamyki, wlej z do torebek i wróć do zamrażarki do przechowywania.
Krok 14:
Gotujemy wymaganą liczbę pierogów natychmiast po uformowaniu. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody, mieszamy, aby nie przykleiły się natychmiast do dna i gotujemy do miękkości przez 8-10 minut. Gotowe pierogi wyjmujemy z wrzącej wody łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Krok 15:
Podawaj pierogi syberyjskie na stole z warzywami lub sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal / 100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g