skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sos, potrzebujesz małej patelni lub chochli. Konieczne jest stopienie kawałka masła w wybranym ogniotrwałym naczyniu do stanu płynnego. Początkowo może być zarówno w temperaturze pokojowej, jak i świeżo z lodówki. Z miękkim masłem sos gotuje się szybciej tylko o pół minuty.
Krok 2:
Obierz ząbki czosnku i posiekaj w drobną kostkę. Najwygodniej jest mi zmielić czosnek dużym, ostrym nożem. Przenieś czosnek na patelnię do oleju i smaż przez kilka minut na złoty kolor. Ciągle mieszaj czosnek i monitoruj jego kolor, ponieważ ze względu na zawartość dużej ilości cukru czosnek może bardzo szybko się spalić.
Krok 3:
Nadszedł czas, aby wlać wytrawne białe wino do rondla. Wymieszaj bazę sosu i gotuj na wolnym ogniu przez pięć do siedmiu minut. W kuchni do sosów tradycyjnie używa się tylko wytrawnego wina. Ulubiony przez wielu półsłodki nie będzie tutaj pasował.
Krok 4:
Konieczne jest doprowadzenie przyszłego sosu do prawie całkowitego odparowania wina. W rondlu powinna pozostać tylko niewielka jego część.
Krok 5:
Wlej ciężką śmietanę do rondla i Posol sos krewetkowy do smaku. W ciągu dziesięciu minut duszenia na małym ogniu (bez pokrywki) śmietana powinna zgęstnieć. Gdy to nastąpi, sos można zdjąć z ognia i jest gotowy do podania.
tak delikatnie wyspiarski gęsty sos o bogatym smaku i aromacie, z subtelną nutą białego wina, jest dobry, ponieważ nadaje się zarówno do gotowanych krewetek, grillowanych krewetek, jak i smażonych na oleju krewetek w chrupiącej panierce.
z powodu długotrwałego marnotrawstwa wina na wolnym ogniu, alkohol ma czas na całkowite odparowanie . Więc nie możesz się tym martwić.
A ze względu na całkowicie naturalny skład taki sos da przewagę każdemu przemysłowemu sosowi krewetkowemu.
jak widać, ten sos ma same zalety. I gotuje się dość szybko.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g