kremowy sos krewetkowy

podkreśli smak krewetek gotowanych w dowolny sposób. Gęsty sos o niesamowitym smaku na bazie śmietany. Wystarczy zanurzyć słodkawą krewetkę w takim sosie, a jej smak ujawni się z nowej strony. W końcu SOS wyspowy z czosnkiem, nawiasem mówiąc, kontrastuje z tymi skorupiakami.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 86 % 36 g
węglowodany 10 % 4 g
354 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos, potrzebujesz małej patelni lub chochli. Konieczne jest stopienie kawałka masła w wybranym ogniotrwałym naczyniu do stanu płynnego. Początkowo może być zarówno w temperaturze pokojowej, jak i świeżo z lodówki. Z miękkim masłem sos gotuje się szybciej tylko o pół minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ząbki czosnku i posiekaj w drobną kostkę. Najwygodniej jest mi zmielić czosnek dużym, ostrym nożem. Przenieś czosnek na patelnię do oleju i smaż przez kilka minut na złoty kolor. Ciągle mieszaj czosnek i monitoruj jego kolor, ponieważ ze względu na zawartość dużej ilości cukru czosnek może bardzo szybko się spalić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nadszedł czas, aby wlać wytrawne białe wino do rondla. Wymieszaj bazę sosu i gotuj na wolnym ogniu przez pięć do siedmiu minut. W kuchni do sosów tradycyjnie używa się tylko wytrawnego wina. Ulubiony przez wielu półsłodki nie będzie tutaj pasował.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Konieczne jest doprowadzenie przyszłego sosu do prawie całkowitego odparowania wina. W rondlu powinna pozostać tylko niewielka jego część.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciężką śmietanę do rondla i Posol sos krewetkowy do smaku. W ciągu dziesięciu minut duszenia na małym ogniu (bez pokrywki) śmietana powinna zgęstnieć. Gdy to nastąpi, sos można zdjąć z ognia i jest gotowy do podania.

tak delikatnie wyspiarski gęsty sos o bogatym smaku i aromacie, z subtelną nutą białego wina, jest dobry, ponieważ nadaje się zarówno do gotowanych krewetek, grillowanych krewetek, jak i smażonych na oleju krewetek w chrupiącej panierce.
z powodu długotrwałego marnotrawstwa wina na wolnym ogniu, alkohol ma czas na całkowite odparowanie . Więc nie możesz się tym martwić.
A ze względu na całkowicie naturalny skład taki sos da przewagę każdemu przemysłowemu sosowi krewetkowemu.
jak widać, ten sos ma same zalety. I gotuje się dość szybko.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy