dżem z dyni cytrynowej na zimę

Jak babcia! Proste, szybkie i niesamowicie smaczne! Ten przepis mówi o pięknym dżemie z dyni cytrynowej. Okazuje się, że jest Jasnopomarańczowy, kolorowy, z przyjemną kwaskowatością. Niektóre gospodynie domowe zamiast cytryny wkładają pomarańczę, cóż,tak też jest. Ogólnie spróbuj gotować według własnych upodobań!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 46 g
185 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dzisiaj chcę podzielić się z wami jednym bardzo smacznym przepisem, który wymyśliłem od mojej najlepszej przyjaciółki. Nauczyła mnie, jak gotować dżem z dyni z cytryną. Przygotuj więc dynię, cytrynę, cukier i wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój go w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę ze skórką, ponieważ to właśnie skórka zawiera wiele przydatnych rzeczy. Aby skórka nie była tak Odczuwalna, możesz przepuścić cytrynę przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz musimy ugotować syrop. Aby to zrobić, wlej cukier do rondla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wlej wodę, wymieszaj mieszaninę i gotuj na średnim ogniu. Syrop jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kawałki dyni do syropu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj posiekaną cytrynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj dżem dyniowy przez około 45 minut do godziny. Nie zapomnij mieszać. Gotowany dżem dyniowy z cytryną Zwykle dzielę na dwie połowy. Wlewam połowę do pasteryzowanych słoików, zamykam i wysyłam do piwnicy na zimę. Cóż, przenoszę drugi do słoika i wkładam go do lodówki na szybki posiłek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Radzę również zostawić trochę dżemu w lodówce, aby nie czekać na zimowy chłód i już dziś cieszyć się tym magicznym dżemem, zbierając wszystkich krewnych na herbatę. Cóż, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie: mogą to być naleśniki, naleśniki, Bochenek itp.

W Ameryce dynia jest najczęściej używana tylko na tradycyjne święto Halloween. Rosjanie używają tego produktu zarówno w codziennym jedzeniu, jak i na święta. W naszej kuchni istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych z wykorzystaniem dyni. Ten produkt jest nawet wspomniany w bajce, wszyscy dobrze go pamiętamy i znamy. Jestem też zagorzałą fanką dyni i staram się często dodawać ją do różnych potraw, które gotuję. Nie zapomnij o korzystnych właściwościach zawartych w dyni. Ogólnie rzecz biorąc, przygotuj dżem i ciesz się jego smakiem!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy