skład / składniki
metoda gotowania
Aby przygotować nalewkę jagodową, potrzebujesz dojrzałych jagód czarnej porzeczki. Należy je najpierw posortować, oddzielić gałązki i liście. Ogony z porzeczek nie są konieczne do cięcia, ponieważ w przyszłości napój nadal będzie filtrowany.
po posortowaniu jagód należy je dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i wrzucić do durszlaka, aby nadmiar wilgoci w szkle.
następnie do nalewki jagodowej należy ugotować syrop cukrowy. Aby to zrobić, potrzebujesz wody i cukru. Wymieszaj te składniki w ilości wskazanej w przepisie w dużym ogniotrwałym pojemniku. I postaw na mały ogień. Mieszając wszystkie składniki, całkowicie rozpuść cukier w wodzie.
gdy syrop stanie się jednorodny, wlej umyte jagody czarnej porzeczki do tego pojemnika. Wymieszaj jagody i gotuj je razem z syropem przez około 3-4 minuty.
następnie zdejmij pojemnik z jagodami z ognia. I za pomocą drewnianego popychacza lekko zmiażdż jagody, aż wypuszczą sok. Możesz zostawić je w całości. Schłodzić pojemnik z jagodami do temperatury pokojowej i przenieść całą zawartość do szklanego pojemnika, takiego jak słoik.
W międzyczasie powinieneś rozcieńczyć alkohol do żądanej mocy. Aby to zrobić, potrzebujesz czystej, najlepiej destylowanej wody. Jego ilość zależy od tego, jaka moc alkoholu jest początkowo używana i ile stopni będzie nalewka. Stosunek alkoholu do wody można łatwo znaleźć w Internecie lub w literaturze książkowej.
wlej rozcieńczony alkohol do słoika z porzeczkami i wymieszaj. Następnie szczelnie zamknij pokrywkę i umieść w ciemnym miejscu na 18-20 dni. Raz na kilka dni, aby uzyskać najlepszy wynik, potrząśnij słoikiem, aby wszystkie składniki zostały zmieszane ze sobą.
po określonym czasie odcedź nalewkę przez warstwę sterylnej waty i gazy, aby usunąć ciasto jagodowe. Wlać powstały napój do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g