Nalewka z czarnej porzeczki na alkoholu

mocny napój o niepowtarzalnym smaku jagód! Nalewka z czarnej porzeczki na alkoholu to prosty przepis na bardzo smaczny i aromatyczny napój alkoholowy własnego przygotowania. Cierpki i soczysty smak czarnej porzeczki nadaje temu napojowi wyjątkowość i oryginalność. A użycie alkoholu jako głównego składnika pozwala przygotować nalewkę o dowolnej mocy według własnego gustu i pragnienia.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
167 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 20 D

Aby przygotować nalewkę jagodową, potrzebujesz dojrzałych jagód czarnej porzeczki. Należy je najpierw posortować, oddzielić gałązki i liście. Ogony z porzeczek nie są konieczne do cięcia, ponieważ w przyszłości napój nadal będzie filtrowany.

po posortowaniu jagód należy je dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i wrzucić do durszlaka, aby nadmiar wilgoci w szkle.

następnie do nalewki jagodowej należy ugotować syrop cukrowy. Aby to zrobić, potrzebujesz wody i cukru. Wymieszaj te składniki w ilości wskazanej w przepisie w dużym ogniotrwałym pojemniku. I postaw na mały ogień. Mieszając wszystkie składniki, całkowicie rozpuść cukier w wodzie.

gdy syrop stanie się jednorodny, wlej umyte jagody czarnej porzeczki do tego pojemnika. Wymieszaj jagody i gotuj je razem z syropem przez około 3-4 minuty.

następnie zdejmij pojemnik z jagodami z ognia. I za pomocą drewnianego popychacza lekko zmiażdż jagody, aż wypuszczą sok. Możesz zostawić je w całości. Schłodzić pojemnik z jagodami do temperatury pokojowej i przenieść całą zawartość do szklanego pojemnika, takiego jak słoik.

W międzyczasie powinieneś rozcieńczyć alkohol do żądanej mocy. Aby to zrobić, potrzebujesz czystej, najlepiej destylowanej wody. Jego ilość zależy od tego, jaka moc alkoholu jest początkowo używana i ile stopni będzie nalewka. Stosunek alkoholu do wody można łatwo znaleźć w Internecie lub w literaturze książkowej.

wlej rozcieńczony alkohol do słoika z porzeczkami i wymieszaj. Następnie szczelnie zamknij pokrywkę i umieść w ciemnym miejscu na 18-20 dni. Raz na kilka dni, aby uzyskać najlepszy wynik, potrząśnij słoikiem, aby wszystkie składniki zostały zmieszane ze sobą.

po określonym czasie odcedź nalewkę przez warstwę sterylnej waty i gazy, aby usunąć ciasto jagodowe. Wlać powstały napój do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy