skład / składniki
metoda gotowania
koniecznie wypróbuj ten wariant chinkala! Zapach będzie w całym domu, aromat bulionu mięsnego w przedziale z zapachem sosu pomidorowo-czosnkowego i zwiększa apetyt!
w trakcie gotowania udzielę porad, a na koniec powiem kilka sztuczek i opcji szybkiego gotowania.
Krok 1. Gotujemy mięso, aż będzie całkowicie ugotowane. Gotuje się przez około 2 godziny, a czas gotowania zależy od twardości mięsa.
na początku wlej 3 litry wody do rondla, a po godzinie kolejne 2 litry. Konieczne jest posolenie bulionu mięsnego na 20-25 minut przed końcem gotowania, gdy mięso nie jest jeszcze całkowicie ugotowane. Odbywa się to, aby mięso nie stało się twarde. Do smaku można dodać szczyptę pieprzu i 3 liście laurowe, szczególnie dobrze komponują się z kurczakiem.
Krok 2. Przygotuj sos pomidorowy. Aby to zrobić, podgrzej patelnię, wlej 30 ml oleju roślinnego (około 2 łyżki stołowe), podgrzej, a następnie dodaj 50 gramów koncentratu pomidorowego (2 łyżki stołowe). Smażyć, aż zacznie pachnieć, a pasta prawie ciemnieje. Po dodaniu bulionu około 250 ml (1 szklanka), wymieszaj. Dodaj trochę bulionu, aby sos nie był zbyt płynny. Gotuj sos przez 2-3 minuty i wlej do miski. Dodaj do niego 5 ząbków czosnku i szczyptę soli. Przepuszczamy czosnek przez prasę do czosnku, jeśli go nie ma, możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub drobno posiekać nożem.
Krok 3. Zagnieść ciasto na 30-40 minut, aż mięso będzie gotowe. Aby to zrobić, dodaj 1 jajko i 1 łyżkę soli bez zjeżdżalni do mąki, przyda się około 400-430 ml wody, ugniataj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być strome.
przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 5-10 minut. Jeśli nie przykryjesz, na cieście utworzy się film i pozostaw go na kilka minut, aby ciasto było łatwiejsze do rozwałkowania.
Krok 4. Podziel ciasto na 2 części, uformuj części ciasta w 2 kulki. Jedna piłka jest przykryta i usunięta, a druga jest ułożona na powierzchni roboczej i pozostawiona na kilka minut.
ważne! Musisz posypać deskę wystarczającą ilością mąki, aby ciasto się nie przykleiło.
ciasto rozwałkowujemy cienko, grubość wynosi około 1 mm, a średnica wynosiła 68 cm, a następnie kroimy nożem w kwadraty, to znaczy najpierw rysujemy pionowe linie na arkuszu ciasta, a następnie poziome. Oto nasze chinkaliny)!
Krok 5. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Bulion najlepiej przecedzić przez drobny sitko. Robię to, aby w końcu chinkal okazał się czystszy, w przeciwnym razie na białym tle wszelkiego rodzaju małe pozostałości wyglądają bardzo nieporządnie. Jeśli nie ma Sitka, możesz wlać bulion do głębokiej miski. Po 2-3 minutach ostrożnie wlej bulion z powrotem do rondla, aby nic zbędnego nie spadło z dna miski.
Krok 6. Aby ugotować chinkalin, w garnku powinna być wystarczająca ilość wody, aby nie przykleiły się do dna. Jeśli większość wody się zagotuje, dodaj kolejny 1 litr wody.
smakujemy bulion, dodajemy sól według uznania. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż bulion się zagotuje. Po ugotowaniu dodaj posiekane chinkaliny i pamiętaj, aby wymieszać, aby się nie skleiły, a następnie zamknij pokrywkę i poczekaj, aż znów się zagotuje, wymieszaj. Gotuj przez 3-5 minut. Osobiście gotuję przez 3 minuty, ponieważ nie lubię, gdy chinkaliny gotują się i stają się miękkie, a niektórzy wręcz przeciwnie. Dlatego podczas gotowania wyjmujemy kilka sztuk i próbujemy. Chinkaliny należy szybko usunąć łyżką cedzakową ,aby nie zmiękły.
Krok 7. Podawaj natychmiast po ugotowaniu z sosem pomidorowo-czosnkowym, kawałkiem mięsa i bulionem w misce.
do smaku możesz dodać trochę masła. Smacznego!
bonusy:
1. Opcja sosu dla tych, którzy nie lubią czosnku lub problemy z przewodem pokarmowym nie pozwalają na jego użycie. Nie dodajemy czosnku do sosu pomidorowego, ale przygotowujemy dwa sosy. W jednej misce smażona pasta pomidorowa z dodatkiem bulionu i soli, a w drugim bulionie ze szczyptą soli i czosnku. Odbywa się to, aby reszta rodziny mogła spróbować tego dania z sosem czosnkowym.
2. Zagniatamy ciasto licząc na kilka porcji więcej. Gotowe kwadraty ciasta pozostawiamy do wyschnięcia, po czym wkładamy do torby i przechowujemy w kuchni w szafce. Następnym razem możesz je ugotować, jeśli nie obliczyłeś ciasta i okazało się, że jest mało chinkal lub nagle przyszli goście. Chcę zauważyć, że suszone chinkaliny będą gotowane przez kilka minut dłużej.
3. Możesz również zrobić z nich chinkal z mięsem mielonym i jajkiem. Aby to zrobić, na patelni najpierw ugotuj mięso mielone z niewielką ilością wody, a następnie usmaż z dodatkiem jajka i drobno posiekanej cebuli. Chinkaliny gotujemy w osolonej wodzie.
przepis na chinkal z mięsem mielonym wkrótce dodam do siebie).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g