skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę ze smażonymi grzybami i serem? Ta warstwowa sałatka w naszej rodzinie nazywana jest "rumiankiem" i zawsze zajmuje honorowe miejsce na naszym świątecznym stole. To nasza ulubiona sałatka, a ponadto świetnie nadaje się na stół wegetariański (mamy w rodzinie dwóch wegetarian).
a więc zacznijmy gotować!
na początek zajmijmy się łukiem. Musi być marynowany. Aby to zrobić, obierz i pokrój jedną cebulę w kostkę. Następnie zalej cebulę szklanką wrzącej wody. Dodaj jedną łyżkę cukru i dwie łyżki octu 9% do wody. Pozostaw do marynowania na 15 minut. Następnie spuść wodę.
podczas marynowania cebuli zajmijmy się grzybami. Grzyby na sałatkę są odpowiednie. Zwykle używam pieczarek. Umyj grzyby z piasku, pokrój każdy grzyb na pół, a następnie pokrój każdą połowę na cienkie talerze.
na suchą patelnię wlej pokrojone grzyby. Postaw na ogień. Grzyby najpierw uwolnią wodę, gdy woda wyparuje, wlej dwie łyżki oleju roślinnego do grzybów i smaż grzyby na złoty kolor.
Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jedno jajko należy odłożyć na bok, potrzebujemy go do dekoracji.
z ananasów w puszkach odcedź i pokrój na małe kawałki.
zetrzyj dowolny twardy ser na drobnej tarce.
teraz zróbmy sałatkę. Do tego użyłem pierścienia do gotowania. Odpowiednia jest również dzielona forma do pieczenia ciasta.
rozłóż sałatkę warstwami:
1. Starte jajka na twardo;
posmaruj trochę majonezem;
2. Pieczarki smażone;
3. Marynowana cebula;
ponownie posmaruj majonezem.
4. Ananasy w puszkach;
5. Tarty ser;
grubo posmaruj majonezem.
udekoruj sałatkę jajkiem, które zostawiliśmy na początku. Zrób z tego jajka rumianek. Pokrój białko w paski i zrób płatki rumianku. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce i włóż łyżką do środka rumianku. Z pietruszki zrób liście.
możesz zrobić kilka takich stokrotek, otrzymasz całą polanę stokrotek.
smacznego i dobrego nastroju!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g