Sałatka z pieczarkami i serem

niesamowicie pyszna sałatka z nieoczekiwaną kombinacją składników. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że grzyby i ananasy nie pasują do siebie. Ale, kurwa, jest bardzo smaczny. A ser doskonale uzupełnia i dobrze komponuje się z ananasem i smażonymi grzybami.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 21 % 5 g
163 kcal
IG: 25 / 50 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić sałatkę ze smażonymi grzybami i serem? Ta warstwowa sałatka w naszej rodzinie nazywana jest "rumiankiem" i zawsze zajmuje honorowe miejsce na naszym świątecznym stole. To nasza ulubiona sałatka, a ponadto świetnie nadaje się na stół wegetariański (mamy w rodzinie dwóch wegetarian).

a więc zacznijmy gotować!

na początek zajmijmy się łukiem. Musi być marynowany. Aby to zrobić, obierz i pokrój jedną cebulę w kostkę. Następnie zalej cebulę szklanką wrzącej wody. Dodaj jedną łyżkę cukru i dwie łyżki octu 9% do wody. Pozostaw do marynowania na 15 minut. Następnie spuść wodę.

podczas marynowania cebuli zajmijmy się grzybami. Grzyby na sałatkę są odpowiednie. Zwykle używam pieczarek. Umyj grzyby z piasku, pokrój każdy grzyb na pół, a następnie pokrój każdą połowę na cienkie talerze.

na suchą patelnię wlej pokrojone grzyby. Postaw na ogień. Grzyby najpierw uwolnią wodę, gdy woda wyparuje, wlej dwie łyżki oleju roślinnego do grzybów i smaż grzyby na złoty kolor.

Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jedno jajko należy odłożyć na bok, potrzebujemy go do dekoracji.

z ananasów w puszkach odcedź i pokrój na małe kawałki.

zetrzyj dowolny twardy ser na drobnej tarce.

teraz zróbmy sałatkę. Do tego użyłem pierścienia do gotowania. Odpowiednia jest również dzielona forma do pieczenia ciasta.

rozłóż sałatkę warstwami:

1. Starte jajka na twardo;
posmaruj trochę majonezem;
2. Pieczarki smażone;
3. Marynowana cebula;
ponownie posmaruj majonezem.
4. Ananasy w puszkach;
5. Tarty ser;
grubo posmaruj majonezem.

udekoruj sałatkę jajkiem, które zostawiliśmy na początku. Zrób z tego jajka rumianek. Pokrój białko w paski i zrób płatki rumianku. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce i włóż łyżką do środka rumianku. Z pietruszki zrób liście.

możesz zrobić kilka takich stokrotek, otrzymasz całą polanę stokrotek.

smacznego i dobrego nastroju!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy