galaretka z różowego łososia

galaretka rybna-zawsze smaczna i świąteczna! Galaretkę z różowego łososia można podawać jako obiad. Dobre połączenie to chrzan lub musztarda i kromka świeżego chleba. Bulion nieco ciemnieje podczas gotowania, ale można go rozjaśnić białkiem kurczaka. Galaretka okazuje się bardzo apetyczna i smaczna!
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 10 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 7 % 1 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 40 min

1. Wlej żelatynę do miski, wlej 80 ml wody, pozostaw do spęcznienia na 10 minut.

2. Różowego łososia czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, napełniamy wodą.

3. Obierz cebulę, włóż całą patelnię do ryby, dodaj również trochę soli i liść laurowy.

4. Wysyłamy patelnię do ognia i gotujemy rybę przez 10 minut od momentu wrzenia, po czym usuwamy różowego łososia, ostrożnie usuwamy wszystkie kości.

5. Odcedź bulion, dodaj do niego białko z jednego jaja kurzego i ponownie Wyślij do ognia. Gdy białko się zwinie, ponownie przefiltruj bulion przez gazę i dodaj do niego żelatynę, wymieszaj.

6. Moja zielona cebula, drobno posiekana. Rozbijamy rybę na małe kawałki, wkładamy do tac, posypujemy zieloną cebulą, zalewamy bulionem.

7. Połóż kawałki gotowanego jajka na powierzchni i wyślij galaretkę do lodówki, aby zestaliła się na około 3-4 godziny.

podajemy na stole z musztardą, a także będzie pyszny z chrzanem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy