ciepła sałatka z fasolką szparagową
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj fasolę w osolonej wodzie przez 2 minuty, powinna pozostać nadal twarda, spuścić wodę.
filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Smażyć na gorącej patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego do miękkości.
cebulę i paprykę obrać, pokroić w paski. Dodaj olej do patelni z mięsa, podsmaż cebulę z pieprzem, dodaj fasolę, smaż przez 5 minut na małym ogniu, aż warzywa będą gotowe.
dodaj kurczaka do warzyw, wszystko wymieszaj i przenieś do dużej filiżanki.
w misce ubij trzepaczką składniki sosu. Soli nie można dodawać, spróbuj, powinno wystarczyć.
polej sałatkę sosem i dobrze wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g