Sałatka z kiriyoshkami i wędzoną kiełbasą

pyszna sałatka a la Caesar, dostosowana i uproszczona. To oczywiście zupełnie inna sałatka, ale przypomina Cezara. Zawiera kiełbasę zamiast mięsa i gotowe krakersy, co znacznie oszczędza czas gotowania. Taka sałatka nadaje się zarówno na codzienny posiłek, jak i na świąteczną kolację z rodziną.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 35 % 11 g
207 kcal
IG: 8 / 42 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kirieshkami i wędzoną kiełbasą? Aby przygotować sałatkę, będziesz potrzebować wędzonej lub wędzonej kiełbasy, krakersów o dowolnym smaku (ale najlepiej będzie łączyć się z resztą składników Kirieshki o smaku bekonu lub szynki z serem), kukurydza w puszkach, kapusta pekińska, jajka, czosnek, ser i liście sałaty do podania. Wszystkie składniki oprócz jajek są już gotowe, więc przygotowanie sałatki zajmie bardzo mało czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wędzoną kiełbasę, pokrój najpierw w plastry, a następnie w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś wędzoną kiełbasę pokrojoną w paski do głębokiej salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską. Kapustę pekińską (chińską) można zastąpić liśćmi sałaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij pokrojoną kapustę pekińską do salaterki do kiełbasy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj jaja kurze. Pokrój jajka na twardo w średnią kostkę i wyślij do salaterki do pozostałych składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z puszki słodkiej kukurydzy odcedź płyn i przenieś go ze słoika do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj krakersy Kirieshki (u mnie smak szynki i sera). Kirieshki są dziś produkowane w różnych smakach, co oznacza, że smak sałatki można po prostu zmienić, dodając krakersy o innym smaku. Część krakersów nie zapomnij odłożyć na sałatkę. Wyciśnij dwa małe ząbki czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę z kiriyoshkami i wędzoną kiełbasą majonezem, dobrze wymieszaj. Majonez należy dodać do sałatki przed podaniem, ponieważ krakersy z niej z czasem stają się miękkie i nie chrupiące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sałatkę podamy w stylu & quot; Cezar". Połóż liście sałaty na talerzu. Na liściach sałaty ułóż sałatkę ze zjeżdżalnią z kirieshkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj dowolny twardy ser na grubej tarce (lub pokrój w bardzo cienkie, przezroczyste plastry za pomocą obieraczki do warzyw). Jeśli nie potrzebujesz świątecznej porcji sałatki, nie możesz w ogóle dodawać sera, wydaje mi się, że sałatka jest nie tylko bardziej elegancka, ale także smaczniejsza.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp serem sałatkę i ostrożnie ułóż pozostałe grzanki.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy