lobio z mięsem

kuchnia gruzińska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Spróbuj! Lobio z mięsem to tradycyjne gruzińskie danie, w którym głównym składnikiem jest fasola. W końcu & quot; lobio & quot; z gruzińskiego jest tłumaczone- & quot; fasola & quot;. Lobio ma wiele różnych odmian gotowania. Niezmieniony pozostaje tylko bogaty smak roślin strączkowych i obecność świeżych ziół. Dodanie mięsa w tym przepisie sprawia, że jest to jeszcze bardziej satysfakcjonujące i apetyczne danie.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 20 % 5 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 35 min

1. Czerwona fasola jest dokładnie myta w wodzie. Następnie wlej rośliny strączkowe czystą zimną wodą przez około 4-5 godzin, możesz na noc. Ta procedura znacznie skróci czas gotowania. Następnie włóż fasolę do rondla i gotuj, aż będzie gotowa przez godzinę.

2. Podczas gotowania fasoli zajmiemy się mięsem. Filet wołowy myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi. Mięso kładziemy na desce do krojenia i ostrym nożem kroimy na średnie kawałki, takie jak kwadraty.

3. Połóż kawałki wołowiny na głębokiej patelni i umieść je na kuchence. Gdy tylko mięso się rozgrzeje, wlej trochę wody na patelnię i gotuj wołowinę na wolnym ogniu przez pół godziny, przykrywając ją pokrywką. Okresowo mieszaj kawałki wołowiny i ponownie przykryj patelnię pokrywką.

4. Obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj go do wołowiny na patelni i kontynuuj duszenie.

5. Myjemy pomidora. Następnie zalej go wrzącą wodą, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża ostrym nożem w okolicy tyłka pomidora i ostrożnie usuń skórkę z pomidora. Blanszowany pomidor kroimy w drobną kostkę, wkładamy na patelnię i dusimy razem z mięsem.

6. Obierz czosnek, zdemontuj goździki, umyj. Kładziemy go na desce do krojenia i dociskamy goździk płaską stroną noża, aby wypuścił sok. Następnie drobno posiekaj czosnek ostrą częścią noża i włóż go na patelnię. Dusić wołowinę przez około 10-15 minut.

7. Po ugotowaniu fasoli spuść pozostałą wodę, a następnie przenieś gotowaną czerwoną fasolę na patelnię z duszoną wołowiną. Sól i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Dusić mięso przez około 5 minut i zdjąć patelnię z ognia. Mięso z fasolą i warzywami pozostawiamy pod przykryciem przez około 20 minut, aby danie "dotarło".

8. Warzywa (można użyć kolendry, pietruszki, kopru) są myte, suszone i drobno posiekane.

Przenieś lobio z wołowiną na piękne danie do podania i udekoruj posiekanymi ziołami. Podawać z jakimś sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy