Zupa z soczewicy Masurdal

zupa indyjska zachwyci wegitarian i miłośników jedzenia. Dal to gęsta zupa tradycyjnej kuchni indyjskiej, przygotowywana z roślin strączkowych i bardzo lubiana przez wegetarian na całym świecie. Dal z czerwoną soczewicą nazywa się Mansurdal. Dzięki dobrze gotowanej czerwonej soczewicy bardzo szybko się gotuje. A obecność dużej ilości warzyw i przypraw sprawia, że jest smaczny, pożywny i aromatyczny. Obecność ostrej papryki wcale nie jest warunkiem wstępnym. Jeśli nie lubisz ostrego smaku potrawy, możesz ją wykluczyć.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Soczewicę opłucz i namocz przez noc

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej soczewicę do grubościennej żeliwnej patelni, zalej wodą i gotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula, pietruszka i marchewka, obierz i posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej oleje na patelnię, podgrzej i wrzuć przyprawy i posiekany czosnek do gorącego oleju. Podgrzewaj przyprawy nie dłużej niż 3-5 minut, aby nadawały swoje aromaty olejowi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę i lekko podsmaż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewkę i pietruszkę do cebuli. Ciągnij prawie do gotowości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie obierz pomidory i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory. i dusić dalej

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń nasiona z papryki, możesz je zmielić i dodać do smażenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy soczewica będzie gotowa, spróbuj jej smaku, dodaj smażenie. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj kolendrę do gotowej zupy. Miałem ją świeżo mrożoną. Ale jeśli jest świeża opcja, będzie lepiej. Wyłącz ogień i odstaw naczynie na chwilę (zajmuje mi to 20-30 minut).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej gotową zupę do talerzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy