skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty do gotowania zupy.
Krok 2:

Soczewicę opłucz i namocz przez noc
Krok 3:

Wlej soczewicę do grubościennej żeliwnej patelni, zalej wodą i gotuj.
Krok 4:

Cebula, pietruszka i marchewka, obierz i posiekaj.
Krok 5:

Wlej oleje na patelnię, podgrzej i wrzuć przyprawy i posiekany czosnek do gorącego oleju. Podgrzewaj przyprawy nie dłużej niż 3-5 minut, aby nadawały swoje aromaty olejowi.
Krok 6:

Dodaj cebulę i lekko podsmaż.
Krok 7:

Dodaj marchewkę i pietruszkę do cebuli. Ciągnij prawie do gotowości.
Krok 8:

W międzyczasie obierz pomidory i drobno posiekaj.
Krok 9:

Dodaj pomidory. i dusić dalej
Krok 10:

Usuń nasiona z papryki, możesz je zmielić i dodać do smażenia.
Krok 11:

Gdy soczewica będzie gotowa, spróbuj jej smaku, dodaj smażenie. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 12:

Dodaj kolendrę do gotowej zupy. Miałem ją świeżo mrożoną. Ale jeśli jest świeża opcja, będzie lepiej. Wyłącz ogień i odstaw naczynie na chwilę (zajmuje mi to 20-30 minut).
Krok 13:

Wlej gotową zupę do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g

