skład / składniki
metoda gotowania
gotowe pasztety sprzedawane w sklepie zawierają zbyt wiele dodatków i konserwantów. Dlatego lepiej jest przygotować taką przekąskę z wysokiej jakości produktów.
różowy łosoś to ryba z rodziny łososiowatych. Nie może pochwalić się tłustością swoich braci, ale korzyści w nim są nie mniejsze. Dlatego różowy łosoś doskonale nadaje się do pasztetów.
dzisiaj proponuję zrobić pasztet z różowego łososia w połączeniu z masłem. Można go przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ dobrze trzyma się w lodówce.
ten przepis będzie jednym z dań, które można przygotować, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki.
przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest najpierw wyjąć masło z lodówki, aby stało się miękkie.
liście sałaty należy umyć i wysuszyć. Zamiast sałatki możesz użyć dowolnej zieleni. Nada również naszemu pasztetowi świeżą nutę, a organizmowi dodatkowe korzyści.
Zacznijmy od głównego składnika. Tuszę różowego łososia należy wyczyścić i spłukać.
w rondlu zagotuj 2 litry wody, trochę soli. Zanurz rybę w wodzie. Gotuj przez 10 minut. Wyjmij rybę i pozostaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu.
w tym czasie zajmiemy się łukiem. Należy go wyczyścić i pokroić w półpierścienie.
smażyć posiekaną cebulę na oleju roślinnym na patelni. Potrzebujesz tylko trochę oleju, duża ilość może zepsuć pożądaną konsystencję pasztetu. Gdy tylko cebula stanie się miękka i zacznie się złocić, wyłącz ogień.
obierz schłodzoną rybę i podziel na kawałki.
w misce blendera zbieramy wszystkie przygotowane składniki: gotowany różowy łosoś, olej, smażoną cebulę, liście sałaty, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Pasta pomidorowa nadaje pasztetowi pomidorowy smak i przyjemny akcent. Trochę soli i pieprzu. Dokładnie posiekaj.
włóż gotowy pasztet do słoika. W szklanym lub glinianym pojemniku pasztet będzie trwał dłużej.
pasztet nadaje się do kanapek z dowolnym chlebem i świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem, pomidorem lub cytryną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g