Zupa z kapustą pekińską i pieczarkami

łatwa szybka zupa jest niezbędna na twoim stole! Spróbuj! Chociaż jest to niskokaloryczne danie, zawiera zrównoważoną ilość białka (grzyby), tłuszczu (śmietana), węglowodanów (ziemniaki) i błonnika (kapusta pekińska).
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 40 % 2 g
węglowodany 40 % 2 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zamiast tłustych, bogatych zup, które znamy, spróbuj zrobić tak lekką niskokaloryczną zupę. Nie pozostawi obojętnym Twojej rodziny. Idealny dla tych, którzy podążają za swoją figurą. Zupa okazuje się bardzo smaczna. Można go jeść zarówno na lunch, jak i na kolację. Kapusta pekińska urozmaica zwykłe zupy z grzybami i nadaje jej pikantny smak. Wcześniej kapusta pekińska nie była szczególnie popularna wśród gospodyń domowych naszego kraju. Sprowadzony z daleka i nie był tani. Teraz jest uprawiany w naszym regionie, stał się Dostępny dla wielu klientów, pojawiły się nowe, smaczne i niesamowite przepisy z kapustą pekińską. Kapusta pekińska ma tylko 13 kcal w 100 gramach produktu. Błonnik zawarty w liściach kapusty ma korzystny wpływ na pracę jelit. Kapusta pekińska zastępuje zwykłą białą kapustę. Jest łatwiej przyswajalny. "Pekinka" jest używana w zupach, barszczach, gulaszach warzywnych, przystawkach, przy gotowaniu gołąbków. Również ta odmiana doskonale sprawdziła się w postaci marynowanej, solonej, kiszonej, suszonej.
Pieczarka zawiera 88-92% wody, cennych białek, węglowodanów, kwasów organicznych, minerałów i witamin. Zaleca się je jeść podczas diety, ponieważ mają niską kaloryczność w porównaniu z innymi pokarmami, ale są bardzo bogate w białko. Większość białka jest łatwo przyswajalna. Pieczarki szybko zaspokajają głód.

podpalamy garnek z wodą.
gdy woda się zagotuje, obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
podpalamy patelnię. Wlej olej i podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
gdy woda się zagotuje, dodaj ziemniaki i smażoną cebulę z marchewką. Sól, dodaj liść laurowy.
w międzyczasie umyj pieczarki, pokrój w kostkę lub kliny (według własnego uznania) i usmaż na patelni.
kapustę pekińską grubo posiekamy.
gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj grzyby i kapustę pekińską. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę, pieprz. Gotuj przez kolejne pięć minut i posyp ziołami. Wyłącz zupę i pozwól jej parzyć przez 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy