sałatka z cukinii z ryżem na zimę
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
na początek umyj pieprz, oczyść go z nasion, pokrój w małe paski. Myjemy cukinię, obieramy ją ze skórki i nasion, kroimy również w małe paski.
myjemy pomidory, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
wszystkie warzywa wkładamy do dużego rondla, ryżu i innych składników przyszłej sałatki z wyjątkiem octu, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut, nie zapomnij wymieszać naszej masy.
3-5 minut przed końcem gotowania wlej ocet.
gdy sałatka jest już gotowa, układamy ją w wcześniej wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami.
Odwróć puszki do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i odstaw w tej formie, aż całkowicie ostygną.
miłego zimowania witamin!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g