domowa guma do żucia
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Jak zrobić domową gumę do żucia? Wlej suchą galaretkę do miski, dodaj również żelatynę, cukier i kwas cytrynowy.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.
3. Wlej suche składniki do wrzącej wody, ciągle mieszając trzepaczką.
4. Gotuj masę przez 3 minuty, a następnie wlej do foremek, ostudź do temperatury pokojowej.
5. Wyślij formy z galaretką do lodówki na 3 godziny, a następnie usuń marmoladę, zwiń cukier i podawaj.
Poczęstuj się i traktuj dzieci!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g