domowa guma do żucia

doskonała uczta dla MAJSTERKOWICZÓW, gotuj! Domowa Marmolada do żucia może zachwycić nawet najbardziej wybredne małe słodycze. Jeśli nie ma foremek, marmoladę można wlać do tacy, a następnie pokroić nożem w paski lub wyciąć różne zabawne kształty za pomocą foremek do ciastek. Zamiast kwasu cytrynowego do gotowania można użyć soku z cytryny.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 20 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 49 % 21 g
177 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Jak zrobić domową gumę do żucia? Wlej suchą galaretkę do miski, dodaj również żelatynę, cukier i kwas cytrynowy.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.

3. Wlej suche składniki do wrzącej wody, ciągle mieszając trzepaczką.

4. Gotuj masę przez 3 minuty, a następnie wlej do foremek, ostudź do temperatury pokojowej.

5. Wyślij formy z galaretką do lodówki na 3 godziny, a następnie usuń marmoladę, zwiń cukier i podawaj.

Poczęstuj się i traktuj dzieci!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy