deser czekoladowy budyń bez pieczenia

z mleka, z czekoladą, spodoba się wszystkim! Szybko i łatwo! Ani dziecko, ani dorosły nie odmówi mlecznego deseru czekoladowego budyniu. Delikatny, bogaty, bardzo smaczny, a przygotowanie jest proste i w kilka minut! Świetna alternatywa dla deserów sklepowych.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 55 % 16 g
183 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser czekoladowy budyń bez pieczenia? Odmierz potrzebne składniki. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, a śmietana o zawartości tłuszczu 10-20%. Im wyższa zawartość tłuszczu w produktach mlecznych, tym smaczniejszy i bardziej pożywny będzie deser. Czekolada potrzebuje ciemnej, mlecznej lub gorzkiej - według Twojego gustu. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (1 łyżeczka)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz skrobię, mąkę, wanilinę i kakao, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połam czekoladę na kawałki w odpowiedniej misce i rozpuść. Jak rozpuścić czekoladę? Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie zgodnie z instrukcjami dotyczącymi sprzętu. Lub w łaźni wodnej. Aby to zrobić, włóż czekoladę do ogniotrwałej miski, umieść ją na garnku z wrzącą wodą. Dno miski z czekoladą nie powinno dotykać wody. Podczas mieszania doprowadź czekoladę do gładkiego, stopionego stanu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu o odpowiedniej wielkości ubij żółtka z cukrem, aż będą gładkie. Użyj zwykłej trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej około połowy mleka do ubitych żółtek, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mieszankę suchych składników. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż grudki całkowicie znikną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj resztę mleka i śmietanę, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Przy ciągłym mieszaniu podgrzej masę, aż będzie gorąca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie przestając mieszać, doprowadź masę czekoladową do lekkiego wrzenia. Lepiej nie zwiększać ciepła, ale pozostawić umiarkowane, aby gotowanie było równomierne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy budyń wyraźnie zgęstnieje, zmniejsz ciepło do minimum. Przy ciągłym mieszaniu gotuj masę czekoladową do pożądanej gęstości przez 3-5 minut. Im dłuższy czas gotowania, tym grubszy będzie budyń. Pamiętaj, że po schłodzeniu deser stanie się jeszcze grubszy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadziłem masę do stanu, w którym powoli spływa z łyżki. Gotowy budyń ostudzić, a następnie włożyć do lodówki do dalszego chłodzenia na 1,5-2 godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż schłodzony budyń do miski i podawaj. W razie potrzeby deser można ozdobić jagodami, miękkimi owocami, orzechami. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

śmietankę można zastąpić mlekiem, wtedy deser będzie mniej kaloryczny.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal / 100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy