skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser czekoladowy budyń bez pieczenia? Odmierz potrzebne składniki. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, a śmietana o zawartości tłuszczu 10-20%. Im wyższa zawartość tłuszczu w produktach mlecznych, tym smaczniejszy i bardziej pożywny będzie deser. Czekolada potrzebuje ciemnej, mlecznej lub gorzkiej - według Twojego gustu. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (1 łyżeczka)
Krok 2:
W małej misce połącz skrobię, mąkę, wanilinę i kakao, wymieszaj.
Krok 3:
Połam czekoladę na kawałki w odpowiedniej misce i rozpuść. Jak rozpuścić czekoladę? Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie zgodnie z instrukcjami dotyczącymi sprzętu. Lub w łaźni wodnej. Aby to zrobić, włóż czekoladę do ogniotrwałej miski, umieść ją na garnku z wrzącą wodą. Dno miski z czekoladą nie powinno dotykać wody. Podczas mieszania doprowadź czekoladę do gładkiego, stopionego stanu.
Krok 4:
W rondlu o odpowiedniej wielkości ubij żółtka z cukrem, aż będą gładkie. Użyj zwykłej trzepaczki.
Krok 5:
Wlej około połowy mleka do ubitych żółtek, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj mieszankę suchych składników. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż grudki całkowicie znikną.
Krok 7:
Dodaj resztę mleka i śmietanę, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Przy ciągłym mieszaniu podgrzej masę, aż będzie gorąca.
Krok 9:
Rozłóż rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła.
Krok 10:
Nie przestając mieszać, doprowadź masę czekoladową do lekkiego wrzenia. Lepiej nie zwiększać ciepła, ale pozostawić umiarkowane, aby gotowanie było równomierne.
Krok 11:
Gdy budyń wyraźnie zgęstnieje, zmniejsz ciepło do minimum. Przy ciągłym mieszaniu gotuj masę czekoladową do pożądanej gęstości przez 3-5 minut. Im dłuższy czas gotowania, tym grubszy będzie budyń. Pamiętaj, że po schłodzeniu deser stanie się jeszcze grubszy.
Krok 12:
Doprowadziłem masę do stanu, w którym powoli spływa z łyżki. Gotowy budyń ostudzić, a następnie włożyć do lodówki do dalszego chłodzenia na 1,5-2 godziny.
Krok 13:
Włóż schłodzony budyń do miski i podawaj. W razie potrzeby deser można ozdobić jagodami, miękkimi owocami, orzechami. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
śmietankę można zastąpić mlekiem, wtedy deser będzie mniej kaloryczny.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal / 100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g