skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania lecho z pomidora polizaj palce w oparciu o określone proporcje. Będziesz potrzebował dojrzałych soczystych pomidorów (możesz wziąć niespełniające norm), słodkiej papryki dowolnego koloru, soli, cukru granulowanego, oleju roślinnego bez silnego zapachu, octu stołowego 9%.
Krok 2:
Pomidory dokładnie opłucz, pokrój na kawałki, usuwając szypułki, a także eliminując uszkodzone zgniłe miejsca. Następnie w dowolny dogodny dla Ciebie sposób posiekaj przygotowane pomidory na puree. Można to zrobić za pomocą blendera lub przekręcając pomidory przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Paprykę opłucz, obierz i pokrój w średniej wielkości plasterki. Włóż sól, cukier granulowany, olej roślinny do przecieru pomidorowego. Wymieszaj, zagotuj i dodaj posiekaną paprykę.
Krok 4:
Wymieszaj. Gotuj po gotowaniu przez 30 minut.
Krok 5:
Pod koniec gotowania dodaj 9% octu stołowego, wymieszaj.
Krok 6:
Rozłóż lecho z pomidora polizaj palce w sterylnych słoikach, Zamknij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z lecho do góry nogami i przykryj ciepłym kocem, pozostaw w tym stanie, aż całkowicie ostygnie.
to lecho jest idealne do gotowanego ryżu, tłuczonych ziemniaków .. Również lecho z pomidora można dodać do barszczu jako dressing, taki preparat jest nie mniej smaczny jako sos, sos, a także samodzielna przekąska.
czosnek, przyprawy w lecho z pomidora możesz dodać palce do smaku i w indywidualnych proporcjach.
warto przygotować taki preparat warzywny w środku sezonu warzywnego, aby maksymalnie obniżyć koszt gotowego zszywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g