lecho z pomidora palce lizać

Uniwersalny zbiór na zimę z dostępnych warzyw! Lecho z pomidorów polizasz palce, być może jeden z najpopularniejszych skrętów, jest ulubionym przez wielu preparatem warzywnym na zimę. Istnieje wiele odmian, wiele inerpretacji tego przedmiotu obrabianego, ale istnieje prosty podstawowy przepis, który można przygotować jako podstawę, a następnie dodać dodatkowe składniki według własnego gustu. Z określonej ilości produktów otrzymasz około 3,6 litra gotowego lecho.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
69 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania lecho z pomidora polizaj palce w oparciu o określone proporcje. Będziesz potrzebował dojrzałych soczystych pomidorów (możesz wziąć niespełniające norm), słodkiej papryki dowolnego koloru, soli, cukru granulowanego, oleju roślinnego bez silnego zapachu, octu stołowego 9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory dokładnie opłucz, pokrój na kawałki, usuwając szypułki, a także eliminując uszkodzone zgniłe miejsca. Następnie w dowolny dogodny dla Ciebie sposób posiekaj przygotowane pomidory na puree. Można to zrobić za pomocą blendera lub przekręcając pomidory przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę opłucz, obierz i pokrój w średniej wielkości plasterki. Włóż sól, cukier granulowany, olej roślinny do przecieru pomidorowego. Wymieszaj, zagotuj i dodaj posiekaną paprykę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj. Gotuj po gotowaniu przez 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec gotowania dodaj 9% octu stołowego, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż lecho z pomidora polizaj palce w sterylnych słoikach, Zamknij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z lecho do góry nogami i przykryj ciepłym kocem, pozostaw w tym stanie, aż całkowicie ostygnie.

to lecho jest idealne do gotowanego ryżu, tłuczonych ziemniaków .. Również lecho z pomidora można dodać do barszczu jako dressing, taki preparat jest nie mniej smaczny jako sos, sos, a także samodzielna przekąska.
czosnek, przyprawy w lecho z pomidora możesz dodać palce do smaku i w indywidualnych proporcjach.
warto przygotować taki preparat warzywny w środku sezonu warzywnego, aby maksymalnie obniżyć koszt gotowego zszywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy