czerwony sos chiński

ten sos ma piękny kolor i pyszny smak! Czerwony chiński SOS świetnie komponuje się z mięsem, zwłaszcza wieprzowiną i drobiem. Idealny do przystawek z ryżu, makaronu, warzyw lub po prostu do omletów. Czerwony sos nadaje się nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Jego apetyczny wygląd i pikantny aromat nie pozostawiają nikogo obojętnym.
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 23 g
93 kcal
IG: 43 / 4 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kuchni chińskiej nie można sobie wyobrazić bez sosu z czerwonej śliwki. Ma gęstą konsystencję, słodko-kwaśny smak i pikantny aromat. Stanowi idealne uzupełnienie dań z mięsa, pieczonych warzyw, przystawek z ryżu. Czerwony chiński SOS zyskał popularność na całym świecie. Ludzie często nazywają go chińskim keczupem, a także sosem z kaczki. SOS otrzymał tę nazwę ze względu na idealne połączenie z tak znanym daniem, jak kaczka po pekińsku .Można go jednak używać nie tylko w kuchni azjatyckiej. Sos doskonale komponuje się z potrawami z grilla i może być stosowany jako marynata do wieprzowiny, wołowiny lub drobiu.

najpierw musisz przygotować produkty do sosu. Warzywa umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokrój śliwki na pół, usuń pestki. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zetrzyj świeży imbir - powinieneś dostać około 2 łyżek startej miazgi. Obierz i posiekaj czosnek. Umieść wszystkie przygotowane składniki na patelni lub głębokiej patelni, wlej ocet jabłkowy, sos sojowy, dodaj miód, cukier i sól. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 30 minut. W tym czasie śliwki całkowicie się zagotują. Usuń powstałą mieszaninę z ognia i zmiel do stanu puree za pomocą blendera.

na osobnej patelni wymieszaj laskę cynamonu, anyż, goździki, dodaj ostrą paprykę i koper włoski. Na suchej patelni (bez oleju!) podgrzej przyprawy, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Najważniejsze przyprawy nie są rozgotowane, w przeciwnym razie będą gorzkie i zepsują gotowy sos. Następnie zdejmij z ognia i ostudź. Przenieś schłodzone przyprawy do Gazy, zawiń w torebkę i zawiąż. Umieść torebkę z przyprawami na patelni z puree śliwkowym i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Wyjmij torebkę z przyprawami z patelni i pozwól sosowi ostygnąć. Przenieś gotowy sos do czystego, szczelnego pojemnika. W ten sposób sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

gotowy czerwony chiński sos podawany jest z mięsem, dodatkami lub przystawkami. Szczególnie dobrze komponuje się z kaczką po pekińsku i wieprzowiną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy