skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać smakołyki od sortowania owoców. Do dżemu z plasterkami jabłka potrzebują całych, dojrzałych, twardych odmian, najlepiej słodko-kwaśnych i soczystych. W żadnym wypadku nie są skrobiowe, ponieważ w tym przypadku plasterki jabłka gotują się w owsiance i potrzebujemy, aby zachowały swój kształt i stały się "marmoladą". Pożądane jest również, aby jabłka były dobre, bez plam i zepsutych miejsc do wycięcia. Jest to warunek opcjonalny, ale piękne i równe plastry zapewnią przysmak oprócz doskonałego smaku, a także nienaganny apetyczny wygląd.
więc gotujesz? Gotujemy! Wybrane owoce myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy czystym ręcznikiem. Następnie pokrój jabłka na pół, a połówki ponownie na pół. Wytnij strąki nasion i pokrój ćwiartki jabłek na równe plasterki. W razie potrzeby (jeśli na przykład skórki jabłek są bardzo grube) jabłka można obrać. Trzeba już skupić się na własnym guście. Niektórzy lubią delikatniejszą wersję dżemu (bez skóry), a inni wręcz przeciwnie - skóra nie wydaje się zbyteczna.
plasterki jabłka wkładamy do rondla, posypując cukrem granulowanym. Następnie pozostaw jabłka z cukrem na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie owoce dadzą sok. Stawiamy patelnię na wolnym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Po ugotowaniu gotuj dżem dokładnie 5 minut, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw przyszły dżem na 8 godzin (wygodnie na noc). Temperatura powinna być pokojowa.
kiedy minie ten czas, ponownie stawiamy dżem na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut i odstawiamy na 8 godzin pod pokrywką. Czas minął - po raz trzeci kładziemy rondel z dżemem na wolnym ogniu, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Gotowy dżem układamy we wcześniej przygotowanych suchych i sterylnych słoikach, zwijamy pokrywki, odwracamy słoiki do góry nogami. Zostawiamy w tej formie na jeden dzień, przykryty kocem.
następnie pozostaje usunąć dżem do stałego miejsca przechowywania. Taki dżem można przechowywać nie tylko w piwnicy, ale także w zwykłej spiżarni w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g