feijoa bez cukru na zimę

świetną alternatywą dla dżemu jest zrobienie sosu Chutney! Feijoa bez cukru na zimę nie jest trudna do przygotowania. Taki przedmiot jest przechowywany przez długi czas w lodówce, a smak okazuje się słodki (chociaż w kompozycji nie używa się cukru!), ostre i pikantne jednocześnie. Feijoa bez cukru można podawać z serem, naleśnikami, a nawet drobiem i mięsem. Uniwersalny kęs.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 85 % 11 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

myjemy feijoa, suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie mielimy blenderem lub maszynką do mięsa. Powstałą papkę owocową przenosimy na patelnię o odpowiednich rozmiarach(należy użyć emaliowanej lub ze stali nierdzewnej).

obierz cebulę i czosnek z łuski, spłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Posiekaj czosnek drobną tarką lub przepuść przez specjalną prasę. Drobno posiekaj cebule.

cebulę i czosnek posiekane w ten sposób dodajemy do rondla z feijoa i kładziemy na kuchence. Ogrzewanie powinno być minimalne. Przynieś zawartość garnka do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj przez około 2 godziny, regularnie mieszając wszystko, aby masa nie przykleiła się do dna garnka.

20 minut przed końcem gotowania dodaj przyprawy do garnka i wlej ocet jabłkowy. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej soli i przypraw. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy goździki z patelni.

również bliżej końca gotowania przygotowujemy słoiki i pokrywki-powinny być sterylne i suche. Najlepiej wybrać małe słoiki. Wrzącą zawartość garnka układamy w słoikach, zamykamy hermetycznie sterylnymi pokrywkami, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie możesz usunąć słoiki z obrabianym przedmiotem w stałym miejscu przechowywania, które powinno być chłodne.

półfabrykat feijoa przygotowany według tego przepisu jest przechowywany przez sześć miesięcy. Po otwarciu słoika pozostały Chutney należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.

smacznego i kulinarnych arcydzieł!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy