Sałatka z tuńczykiem na Nowy Rok i Boże Narodzenie

bardzo smaczna i elegancka sałatka na święta Nowego Roku! Piękna elegancka sałatka z rybą, która na świątecznym stole zajmie najbardziej widoczne i honorowe miejsce!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 22 % 6 g
139 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bardzo drobno posiekaj cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cebulę do miski i dodaj 1 herbatę.l. cukier i 1 herbata.L. sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 herbatę do cebuli.l. esencja octu, zalać wrzącą wodą, wymieszać i przykryć pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowane ziemniaki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smarujemy wewnętrzne boki formy olejem roślinnym i układamy ziemniaki pierwszą warstwą w formie z pierścieniem, aby utworzyć sałatkę. Dodaj warstwę domowego majonezu do ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Widelcem zagniatamy rybę na talerzu i dodajemy do formy kolejną warstwę sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj bardzo drobno koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź cebulę przez sito i spłucz pod bieżącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj drobno posiekany koperek do cebuli i dobrze wymieszaj, rozłóż cienką warstwę na sałatce. Dodaj warstwę majonezu na cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż marchewki w następnej warstwie do naszej sałatki i przykryj odrobiną majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na drobnej tarce wcieramy jajka na twardo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na drobnej tarce wcieramy stopiony ser.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj jajko z serem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż ostatnią warstwę w naszej sałatce i lekko dociśnij widelcem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usuń formę i usuń środkowy pierścień.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój Kiwi w cienkie pierścienie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż pierścienie kiwi na naszej sałatce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj gałązkami koperku, kwiatami papryki i marchwi.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wkładamy sałatkę do lodówki, aby była dobrze namoczona.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nasza elegancka świąteczna sałatka warstwowa jest gotowa! Smacznego dla wszystkich!

Nowość na świątecznym stole-łuszcząca się, jaka pyszna sałatka! Szybka budżetowa sałatka noworoczna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy