skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Rozbij jajka do miski, dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietanę do jajek i ponownie ubij wszystko trzepaczką. Śmietana jest odpowiednia dla niskotłuszczowej, wystarczy 10-15% (można ją zastąpić kwaśną śmietaną).
rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i wlej również do miski.
przesiej mąkę z różnych zanieczyszczeń i wlej do miski, dodaj cukier i sól. Najpierw wymieszaj całą zawartość miski łyżką, a następnie zagnieść miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu podejść.
zacznij przygotowywać nadzienie. Ugotuj ryż w stosunku 1:2 i ostudź.
filet wołowy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć folię i ścięgna. Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa lub zmiel za pomocą blendera. Posolić i pieprzyć powstałe mięso mielone do smaku.
cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż na nim posiekaną cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź smażone mięso mielone.
jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
suszone owoce-suszone śliwki, suszone morele, rodzynki (możesz wziąć tylko trochę lub cokolwiek wolisz)-dobrze spłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą przez 10-15 minut. Następnie pokrój na średnie kawałki.
nasmaruj naczynie do pieczenia (Okrągły kształt) kawałkiem masła. Oddziel około 2/3 części od ciasta i zwiń w okrąg o średnicy odpowiadającej naczyniu do pieczenia, ale większej o 2-3 cm.
połóż połowę ugotowanego ryżu na dnie ciasta pierwszą warstwą.
drugą warstwą równomiernie ułożyć smażone mięso mielone.
trzecia warstwa to ponownie ryż i starte jajka na twardo.
ułóż suszone owoce w Czwartej Warstwie.
roztopić masło i wylać na górną warstwę nadzienia do ciasta.
resztę ciasta rozwałkuj w okrąg o średnicy wokół naczynia do pieczenia i ułóż na wierzchu ciasta. Krawędzie są pięknie ściśnięte razem z bokami.
następnie musisz zrobić posypkę, dla której wymieszaj miękkie masło z mąką i cukrem, dokładnie zmielić rękami i ułożyć okruchy na wierzchu ciasta.
dalej... Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 190C na około 40 minut, aż utworzy się złoty kolor.
Przenieś gotową gubadię z mięsem na piękne danie i natychmiast podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g