Gubadia z mięsem

najsmaczniejsze obfite ciasto przypadnie Ci do gustu! Gubadia z mięsem-tatarskie zamknięte ciasto z wielowarstwowym nadzieniem. Zwiewne ciasto, mięso mielone, ryż i suszone owoce nasączone masłem harmonijnie łączą się ze sobą i nadają niepowtarzalny smak i apetyczny aromat.
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 51 % 25 g
264 kcal
IG: 4 / 36 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Rozbij jajka do miski, dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietanę do jajek i ponownie ubij wszystko trzepaczką. Śmietana jest odpowiednia dla niskotłuszczowej, wystarczy 10-15% (można ją zastąpić kwaśną śmietaną).

rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i wlej również do miski.

przesiej mąkę z różnych zanieczyszczeń i wlej do miski, dodaj cukier i sól. Najpierw wymieszaj całą zawartość miski łyżką, a następnie zagnieść miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu podejść.

zacznij przygotowywać nadzienie. Ugotuj ryż w stosunku 1:2 i ostudź.

filet wołowy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć folię i ścięgna. Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa lub zmiel za pomocą blendera. Posolić i pieprzyć powstałe mięso mielone do smaku.

cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.

wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż na nim posiekaną cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź smażone mięso mielone.

jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

suszone owoce-suszone śliwki, suszone morele, rodzynki (możesz wziąć tylko trochę lub cokolwiek wolisz)-dobrze spłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą przez 10-15 minut. Następnie pokrój na średnie kawałki.

nasmaruj naczynie do pieczenia (Okrągły kształt) kawałkiem masła. Oddziel około 2/3 części od ciasta i zwiń w okrąg o średnicy odpowiadającej naczyniu do pieczenia, ale większej o 2-3 cm.

połóż połowę ugotowanego ryżu na dnie ciasta pierwszą warstwą.

drugą warstwą równomiernie ułożyć smażone mięso mielone.

trzecia warstwa to ponownie ryż i starte jajka na twardo.

ułóż suszone owoce w Czwartej Warstwie.

roztopić masło i wylać na górną warstwę nadzienia do ciasta.

resztę ciasta rozwałkuj w okrąg o średnicy wokół naczynia do pieczenia i ułóż na wierzchu ciasta. Krawędzie są pięknie ściśnięte razem z bokami.

następnie musisz zrobić posypkę, dla której wymieszaj miękkie masło z mąką i cukrem, dokładnie zmielić rękami i ułożyć okruchy na wierzchu ciasta.

dalej... Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 190C na około 40 minut, aż utworzy się złoty kolor.

Przenieś gotową gubadię z mięsem na piękne danie i natychmiast podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy