skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dżem feijoa? Aby przygotować feijoa na zimę, przygotuj dobre, całe, mocne owoce feijoa, cukier i trochę wody. Nawet jeśli weźmiesz niedojrzałe owoce, to w porządku - w każdym razie nadają się do dżemu.
Krok 2:
Na początek ugotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, połącz cukier i wodę w rondlu, wymieszaj i podgrzewaj, mieszając, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Nie trzeba gotować, ponieważ później zrobimy to z owocami.
Krok 3:
Dokładnie umyj owoce feijoa szczoteczką, odetnij końce ogonami (możesz zostawić tyłki lub możesz je również odciąć). W razie potrzeby odetnij uszkodzone części. Następnie zmiel w dowolny dogodny sposób w puree. Odbywa się to za pomocą blendera, kombajnu, maszynki do mięsa - do wyboru. Możesz również wybrać konsystencję: z grubszymi kawałkami owoców lub mniejszymi.
Krok 4:
Dodaj puree feijoa do gorącego syropu i wymieszaj.
Krok 5:
Zagotuj dżem feijoa, gotuj przez pięć minut, a następnie rozprowadź na gorąco w sterylnych słoikach i uszczelnij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Po ostygnięciu wyślij słoiki z dżemem do przechowywania w piwnicy lub spiżarni.
Krok 6:
Podawaj gotowy dżem w małych porcjach, nakładając go czystą łyżką ze wspólnego słoika.
jeśli znasz i lubisz smak surowego dżemu feijoa, ale nie ma sposobu, aby przygotować go w tej formie, zrób gęsty pachnący dżem feijoa na zimę metodą szybkiego gotowania. Dżem zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej ma dość jasny bogaty smak i niesamowity aromat.
możesz dodać i ozdobić gamę smaków, dodając różne składniki według własnego uznania. Na przykład możesz umieścić trochę cytryny, pokruszonego kardamonu, jądra orzechów włoskich, drobno posiekane plastry suszonych moreli... Każdy z tych składników doda swojej wyjątkowej nuty i nada gotowemu dżemowi szczególny urok i wyrafinowanie.
wielu woli zbierać feijoa z cukrem bez gotowania. Ta metoda jest oczywiście dobra, ale ma jedną istotną wadę: taki przedmiot można przechowywać tylko w lodówce. Podczas gdy dżem z gotowaniem można przechowywać w dowolnej temperaturze przez długi czas, bez problemów.
zwróć uwagę, że ze względu na wysoką zawartość żelaza w feijoa dżem z niego ciemnieje dość szybko, zwłaszcza jeśli ten dżem jest surowy. Nie ma w tym nic złego, produkt jest nadal smaczny i jadalny.
Pamiętaj również, że feijoa ma bardzo twarde cząstki. I pozostają w dżemie, jeśli owoce są po prostu przepuszczane przez maszynę do mięsa. Ponownie dżem będzie smaczny i jadalny, ale na przykład lepiej nie podawać go małemu dziecku. Aby zaradzić tej sytuacji, lepiej zmielić feijoa w robocie kuchennym lub blenderze.
aby uzyskać smak, możesz dodać trochę kwasu cytrynowego do dżemu. Wpłynie to również pozytywnie na jego jasność))
miłego przygotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g