dżem feijoa na zimę

gotuj ciekawy dżem z owoców feijoa na zimę! Dżem feijoa na zimę to gwarancja pysznego i zdrowego przysmaku w zimnych porach roku! Nie odmawiaj sobie przyjemności zrobienia pięknego przedmiotu!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 19-25 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
211 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem feijoa? Aby przygotować feijoa na zimę, przygotuj dobre, całe, mocne owoce feijoa, cukier i trochę wody. Nawet jeśli weźmiesz niedojrzałe owoce, to w porządku - w każdym razie nadają się do dżemu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek ugotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, połącz cukier i wodę w rondlu, wymieszaj i podgrzewaj, mieszając, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Nie trzeba gotować, ponieważ później zrobimy to z owocami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj owoce feijoa szczoteczką, odetnij końce ogonami (możesz zostawić tyłki lub możesz je również odciąć). W razie potrzeby odetnij uszkodzone części. Następnie zmiel w dowolny dogodny sposób w puree. Odbywa się to za pomocą blendera, kombajnu, maszynki do mięsa - do wyboru. Możesz również wybrać konsystencję: z grubszymi kawałkami owoców lub mniejszymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj puree feijoa do gorącego syropu i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj dżem feijoa, gotuj przez pięć minut, a następnie rozprowadź na gorąco w sterylnych słoikach i uszczelnij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Po ostygnięciu wyślij słoiki z dżemem do przechowywania w piwnicy lub spiżarni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowy dżem w małych porcjach, nakładając go czystą łyżką ze wspólnego słoika.

jeśli znasz i lubisz smak surowego dżemu feijoa, ale nie ma sposobu, aby przygotować go w tej formie, zrób gęsty pachnący dżem feijoa na zimę metodą szybkiego gotowania. Dżem zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej ma dość jasny bogaty smak i niesamowity aromat.

możesz dodać i ozdobić gamę smaków, dodając różne składniki według własnego uznania. Na przykład możesz umieścić trochę cytryny, pokruszonego kardamonu, jądra orzechów włoskich, drobno posiekane plastry suszonych moreli... Każdy z tych składników doda swojej wyjątkowej nuty i nada gotowemu dżemowi szczególny urok i wyrafinowanie.

wielu woli zbierać feijoa z cukrem bez gotowania. Ta metoda jest oczywiście dobra, ale ma jedną istotną wadę: taki przedmiot można przechowywać tylko w lodówce. Podczas gdy dżem z gotowaniem można przechowywać w dowolnej temperaturze przez długi czas, bez problemów.

zwróć uwagę, że ze względu na wysoką zawartość żelaza w feijoa dżem z niego ciemnieje dość szybko, zwłaszcza jeśli ten dżem jest surowy. Nie ma w tym nic złego, produkt jest nadal smaczny i jadalny.

Pamiętaj również, że feijoa ma bardzo twarde cząstki. I pozostają w dżemie, jeśli owoce są po prostu przepuszczane przez maszynę do mięsa. Ponownie dżem będzie smaczny i jadalny, ale na przykład lepiej nie podawać go małemu dziecku. Aby zaradzić tej sytuacji, lepiej zmielić feijoa w robocie kuchennym lub blenderze.

aby uzyskać smak, możesz dodać trochę kwasu cytrynowego do dżemu. Wpłynie to również pozytywnie na jego jasność))
miłego przygotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy