skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalmarów i czerwonego kawioru? Przygotowujemy produkty do przygotowania świątecznej sałatki.
Krok 2:
Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 3:
Rozłóż cebulę i marchewkę na patelni rozgrzanej na kuchence i podsmaż na gładką masę. Smażone warzywa układamy w filiżance.
Krok 4:
Obrane i umyte pieczarki kroimy i smażymy z dodatkiem oleju roślinnego na patelni. Smażone pieczarki układamy na talerzu.
Krok 5:
Kalmary gotowane przez trzy minuty w słonej wodzie drobno posiekane i rozłożone na talerzu.
Krok 6:
Pokrój warzywa na sałatkę. Zetrzyj dwa ugotowane jaja kurze na drobnej tarce.
Krok 7:
Włóż 200 gr. gotowanego ryżu.
Krok 8:
Dodaj majonez do ryżu i dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Smarujemy formę od wewnątrz olejem roślinnym, kładziemy na liściach sałaty ułożonych na talerzu, a następnie wypełniamy formę pierwszą warstwą ryżu i zagęszczamy.
Krok 10:
Smażone pieczarki układamy na ryżu i dodajemy majonez na wierzchu.
Krok 11:
Rozłóż kalmary na pieczarkach i rozprowadź widelcem do formy.
Krok 12:
Na kalmary układamy podsmażoną marchewkę z cebulą, a także rozprowadzamy w formie, dodajemy trochę majonezu.
Krok 13:
Rozłożyć starte jaja kurze na marchewce z cebulą i dodać warzywa na wierzchu.
Krok 14:
Usuń formę z naszej sałatki i rozłóż warstwę czerwonego kawioru na wierzchu.
Krok 15:
Szykowna, pyszna i piękna świąteczna sałatka jest gotowa do spożycia!
Sałatka szykujemy razem! Na haju na wakacje, zawsze smaczne i szybkie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g