Sałatka z kalmarów i czerwonego kawioru morskiego

świetny przepis na niezbyt budżetową, ale bardzo smaczną sałatkę! Sałatka z kalmarami i czerwonym kawiorem to pyszny prawdziwy przysmak z owoców morza-bardzo piękne i apetyczne danie dla ukochanej osoby!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 42 % 15 g
197 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarów i czerwonego kawioru? Przygotowujemy produkty do przygotowania świątecznej sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż cebulę i marchewkę na patelni rozgrzanej na kuchence i podsmaż na gładką masę. Smażone warzywa układamy w filiżance.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane i umyte pieczarki kroimy i smażymy z dodatkiem oleju roślinnego na patelni. Smażone pieczarki układamy na talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kalmary gotowane przez trzy minuty w słonej wodzie drobno posiekane i rozłożone na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój warzywa na sałatkę. Zetrzyj dwa ugotowane jaja kurze na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż 200 gr. gotowanego ryżu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez do ryżu i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy formę od wewnątrz olejem roślinnym, kładziemy na liściach sałaty ułożonych na talerzu, a następnie wypełniamy formę pierwszą warstwą ryżu i zagęszczamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażone pieczarki układamy na ryżu i dodajemy majonez na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kalmary na pieczarkach i rozprowadź widelcem do formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na kalmary układamy podsmażoną marchewkę z cebulą, a także rozprowadzamy w formie, dodajemy trochę majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłożyć starte jaja kurze na marchewce z cebulą i dodać warzywa na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń formę z naszej sałatki i rozłóż warstwę czerwonego kawioru na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Szykowna, pyszna i piękna świąteczna sałatka jest gotowa do spożycia!

Sałatka szykujemy razem! Na haju na wakacje, zawsze smaczne i szybkie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy