pomidory koktajlowe w koncentracie pomidorowym

przepyszne wiśnie we własnym soku są pyszne! Pomidory koktajlowe w paście pomidorowej to uniwersalny preparat na zimę. Rzeczywiście, w tym przypadku możesz nie tylko cieszyć się smakiem pikantnych małych pomidorów, ale także użyć niesamowicie soczystej pasty pomidorowej do spaghetti, różnych zup, gulaszu, dań mięsnych lub rybnych.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
22 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

najpierw musisz zrobić domowy koncentrat pomidorowy. Aby to zrobić, zwykłe pomidory należy umyć pod bieżącą wodą. Następnie wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na środku warzywa i zalej pomidory wrzącą wodą (możesz trzymać we wrzącej wodzie przez kilka minut). Następnie skórę można podnieść z naciętej krawędzi i łatwo ją usunąć. Pokrój warzywa na ćwiartki i za pomocą blendera zmiel je na puree. Aby pasta pomidorowa miała jednorodną konsystencję, lepiej przetrzeć ją przez sito - w ten sposób odejdą nasiona pomidorów.

następnie musisz ugotować sos do pomidorów cherry. Aby to zrobić, włóż ugotowaną koncentrat pomidorowy do małego rondla i zalej wodą. Posolić i włożyć cukier. Umieść ostrą czerwoną paprykę i ziarna pieprzu na patelni.

umyj chili. Oczyść go, usuwając łodygę, nasiona i rdzeń (podczas pracy z papryczkami chili lepiej używać rękawiczek) i drobno posiekaj. Pokruszoną ostrą paprykę wrzucić również do garnka z sosem.

wymieszaj zawartość garnka, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

opłucz pomidory koktajlowe i delikatnie obierz je w taki sam sposób, jak w przypadku zwykłych pomidorów.

przygotuj słoiki do konserwacji - dobrze umyj i wysterylizuj. Aby to zrobić, możesz użyć piekarnika, kuchenki mikrofalowej lub po prostu trzymać puszki nad parą.

w gorących, wysterylizowanych słoikach ostrożnie (aby nie zmiażdżyć) ułóż pomidory koktajlowe tak, aby pomidory leżały ciasno do siebie.

wlej 9% octu do każdego słoika. Słoik o pojemności 0,5 litra zajmie 10 ml octu.

następnie polej pomidory przygotowanym sosem, aby wszystkie wiśnie były nim pokryte. Zamknij słoiki sterylizowanymi pokrywkami.

połóż ręcznik kuchenny na dnie dużego garnka, ułóż zwinięte słoiki i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Doprowadzić wszystko do wrzenia na małym ogniu i wysterylizować obrabiane przedmioty przez kolejne 10-15 minut.

Przenieś gorące słoiki z pomidorami do góry nogami na drewnianą deskę i przykryj kocem. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie, a następnie włóż do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez całą zimę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy