skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagnieść ciasto, dla którego przesiej mąkę do dużego pojemnika. Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej do mąki, wymieszaj, dodaj części śmietany, za każdym razem mieszając. Rozbij jajko, wlej cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto do gładkości, uformować z niego Kolobok, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Dobrze spłucz ryż, aż woda stanie się przezroczysta, a następnie napełnij czystą wodą, dodaj trochę soli i gotuj do miękkości (około 20 minut) na umiarkowanym ogniu. Następnie ryż układamy na sitku i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć. Jednocześnie z ryżem gotujemy jajka. Kiedy są gotowe i musisz je ugotować na twardo (10 minut), Umieść z nimi rondel pod zimną wodą. Po wyjęciu jajek z wody, wysuszeniu, oczyszczeniu, pokrojeniu na połówki, a także całkowitym ostygnięciu.
3. Dobrze spłucz rodzynki pod bieżącą wodą, przenieś je do pojemnika o odpowiedniej wielkości, napełnij ciepłą wodą pitną. Po pół godzinie spuść wodę i spłucz rodzynki czystą wodą, wlej na czysty ręcznik, aby trochę wyschł.
4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i odcinamy od niego około jednej trzeciej. Większość ciasta zwijamy w dużą warstwę, mniejszą owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. Kładziemy warstwę w głębokim i dużym okrągłym kształcie wypełnionym pergaminem. Tak, aby krawędzie ciasta były wyższe niż boki formy i lekko zwisały.
5. Przechodzimy do najciekawszego etapu-układania nadzienia. Kładziemy kort dolną warstwą, równomiernie rozprowadzamy go na powierzchni formacji. Następnie rozłóż ryż. Na ryżu kładziemy drobno posiekane gotowane jaja kurze. Ostatnią warstwą rozprowadzamy rodzynki. Pokrój na kawałki i równomiernie rozprowadź masło.
6. Wyjmujemy ciasto pozostawione na później z lodówki., rozwałkuj do warstwy i umieść ją na nadzieniu. Lekko podciągamy zwisające krawędzie i łączymy je z "pokrywką", tworzymy piękny warkocz wokół ciasta na styku ciasta. Jeśli na styku okaże się dużo ciasta, ostrożnie odetnij nadmiar.
7. Robimy okruchy, dla których mieszamy masło o temperaturze pokojowej z cukrem i mąką w misce, pocieramy rękami. Nasmaruj powierzchnię gubadii mlekiem, posyp okruchami. Ciasto jest uformowane, pozostaje tylko upiec.
8. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut (do złotego koloru). Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g