Gubadia bez drożdży

bajecznie pyszne ciasto tatarskie! Przygotuj dla rodziny! Gubadia bez drożdży nie jest trudna do przygotowania, ale trzeba sporo czasu poświęcić. Dlatego jeśli ciasto jest pieczone na przybycie gości, należy wziąć pod uwagę ten punkt. Zgodnie z przepisem rodzynki umieszcza się w cieście, ale w razie potrzeby można dodać inne suszone owoce - będzie nie mniej smaczne. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że produkty w nadzieniu nie są ze sobą zbyt kompatybilne, ale tak nie jest. W rezultacie pieczenie okazuje się niezwykle harmonijne, smaczne, pachnące.
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 65 % 33 g
257 kcal
IG: 0 / 41 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

1. Zagnieść ciasto, dla którego przesiej mąkę do dużego pojemnika. Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej do mąki, wymieszaj, dodaj części śmietany, za każdym razem mieszając. Rozbij jajko, wlej cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto do gładkości, uformować z niego Kolobok, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

2. Dobrze spłucz ryż, aż woda stanie się przezroczysta, a następnie napełnij czystą wodą, dodaj trochę soli i gotuj do miękkości (około 20 minut) na umiarkowanym ogniu. Następnie ryż układamy na sitku i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć. Jednocześnie z ryżem gotujemy jajka. Kiedy są gotowe i musisz je ugotować na twardo (10 minut), Umieść z nimi rondel pod zimną wodą. Po wyjęciu jajek z wody, wysuszeniu, oczyszczeniu, pokrojeniu na połówki, a także całkowitym ostygnięciu.

3. Dobrze spłucz rodzynki pod bieżącą wodą, przenieś je do pojemnika o odpowiedniej wielkości, napełnij ciepłą wodą pitną. Po pół godzinie spuść wodę i spłucz rodzynki czystą wodą, wlej na czysty ręcznik, aby trochę wyschł.

4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i odcinamy od niego około jednej trzeciej. Większość ciasta zwijamy w dużą warstwę, mniejszą owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. Kładziemy warstwę w głębokim i dużym okrągłym kształcie wypełnionym pergaminem. Tak, aby krawędzie ciasta były wyższe niż boki formy i lekko zwisały.

5. Przechodzimy do najciekawszego etapu-układania nadzienia. Kładziemy kort dolną warstwą, równomiernie rozprowadzamy go na powierzchni formacji. Następnie rozłóż ryż. Na ryżu kładziemy drobno posiekane gotowane jaja kurze. Ostatnią warstwą rozprowadzamy rodzynki. Pokrój na kawałki i równomiernie rozprowadź masło.

6. Wyjmujemy ciasto pozostawione na później z lodówki., rozwałkuj do warstwy i umieść ją na nadzieniu. Lekko podciągamy zwisające krawędzie i łączymy je z "pokrywką", tworzymy piękny warkocz wokół ciasta na styku ciasta. Jeśli na styku okaże się dużo ciasta, ostrożnie odetnij nadmiar.

7. Robimy okruchy, dla których mieszamy masło o temperaturze pokojowej z cukrem i mąką w misce, pocieramy rękami. Nasmaruj powierzchnię gubadii mlekiem, posyp okruchami. Ciasto jest uformowane, pozostaje tylko upiec.

8. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut (do złotego koloru). Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy