Lezon dla ryb

aksamitny biały sos poprawi smak ryb i owoców morza. Lezon dla ryb-pyszny sos na bazie bulionu rybnego z dodatkiem borowików i śmietany. Lezon uzyskuje gęstą konsystencję o bogatym kremowym smaku i apetycznym aromacie. Podawany jest z grillowaną lub gotowaną rybą lub makaronem z owocami morza.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 19 % 6 g
208 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

w rondlu z grubym dnem należy stopić masło. Następnie dodaj trochę mąki i na małym ogniu wymieszaj mąkę ze stopionym masłem, aż będzie gładka. Mąka powinna lekko ciemnieć.

następnie przygotuj sos rybny. Aby to zrobić, potrzebujesz bogatego bulionu rybnego. Należy go wcześniej ugotować z dowolnych części ryby doprawionych przyprawami i warzywami. Powstały bulion należy przecedzić, aby lezon miał piękny kolor i bez zanieczyszczeń.

wlej większość gotowego bulionu rybnego cienkim strumieniem do rondla z mieszanką mąki i oleju, ciągle mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Na małym ogniu zagotuj zawartość garnka i kontynuuj gotowanie sosu rybnego przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając.

borowiki opłukać, osuszyć, rozłożyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż grzyby przez 5 minut, aż będą miękkie.

na patelni z smażonymi borowikami dodaj ugotowany sos rybny i pozostały bulion rybny. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie, aż sos zacznie gęstnieć. Powinien zmniejszyć objętość o około jedną trzecią.

umyj i rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka można wykorzystać do przygotowania innego dania - nie będą już potrzebne. Umieść 2 żółtka w czystej misce, wlej śmietanę o zawartości tłuszczu 33%. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubij śmietanę z żółtkami, aż będzie gładka, aż uzyskasz puszysty krem.

na patelni z gorącym sosem rybnym z grzybami cienkim strumieniem ostrożnie (aby jajka i śmietana się nie zsiadły!) wlać krem, ciągle mieszając trzepaczką. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól.

następnie ponownie podpal patelnię, dobrze podgrzej. Zdjąć z ognia, gdy zawartość zacznie się gotować. Dodaj trochę soku z cytryny do rondla,wymieszaj, a gotowy lezon dla ryb można podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy