skład / składniki
metoda gotowania
w rondlu z grubym dnem należy stopić masło. Następnie dodaj trochę mąki i na małym ogniu wymieszaj mąkę ze stopionym masłem, aż będzie gładka. Mąka powinna lekko ciemnieć.
następnie przygotuj sos rybny. Aby to zrobić, potrzebujesz bogatego bulionu rybnego. Należy go wcześniej ugotować z dowolnych części ryby doprawionych przyprawami i warzywami. Powstały bulion należy przecedzić, aby lezon miał piękny kolor i bez zanieczyszczeń.
wlej większość gotowego bulionu rybnego cienkim strumieniem do rondla z mieszanką mąki i oleju, ciągle mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Na małym ogniu zagotuj zawartość garnka i kontynuuj gotowanie sosu rybnego przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając.
borowiki opłukać, osuszyć, rozłożyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż grzyby przez 5 minut, aż będą miękkie.
na patelni z smażonymi borowikami dodaj ugotowany sos rybny i pozostały bulion rybny. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie, aż sos zacznie gęstnieć. Powinien zmniejszyć objętość o około jedną trzecią.
umyj i rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka można wykorzystać do przygotowania innego dania - nie będą już potrzebne. Umieść 2 żółtka w czystej misce, wlej śmietanę o zawartości tłuszczu 33%. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubij śmietanę z żółtkami, aż będzie gładka, aż uzyskasz puszysty krem.
na patelni z gorącym sosem rybnym z grzybami cienkim strumieniem ostrożnie (aby jajka i śmietana się nie zsiadły!) wlać krem, ciągle mieszając trzepaczką. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól.
następnie ponownie podpal patelnię, dobrze podgrzej. Zdjąć z ognia, gdy zawartość zacznie się gotować. Dodaj trochę soku z cytryny do rondla,wymieszaj, a gotowy lezon dla ryb można podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g