skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj grzyby pod bieżącą wodą, odetnij zepsute części.
wlej wodę do dużego rondla i zagotuj. Włóż grzyby do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut od momentu wrzenia. Odcedź patelnię i wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło woda.
pokrój grzyby. Możesz nie kroić zbyt drobno, ponieważ ostatecznie nadal będą musiały zostać zmielone w blenderze.
wlej olej roślinny na patelnię i włóż posiekaną gotowaną paprykę. Na średnim ogniu podsmaż trochę grzybów.
oczyść i umyj warzywa. Cebulę drobno pokroić w kostkę i zetrzeć marchewki na grubej tarce. Posiekane warzywa dodać do grzybów i wszystko razem podsmażyć. Sól i pieprz do smaku.
gdy warzywa będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia i przenieś zawartość do miski lub miski blendera i zmiel wszystko, aż będzie gładkie. Możesz przepuścić grzyby przez maszynę do mięsa.
umyj koperek, odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj. Dodaj do grzybów. Wymieszać.
aby zachować kawior grzybowy przez całą zimę, dodaj ocet.
przygotuj małe słoiki. Umyj je, wysterylizuj na parze lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki.
Przenieś pokruszone grzyby do wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami.
połóż ręcznik na dnie dużej, szerokiej patelni. Umieść słoiki z kawiorem grzybowym w patelniach i wlej wodę o temperaturze pokojowej (aby słoiki nie pękły). Na małym ogniu zagotuj wodę w rondlu i kontynuuj gotowanie słoików przez 10-15 minut (w zależności od wielkości słoika). Następnie wyjmij słoiki z patelni i zwiń pokrywki.
umieść gorące słoiki na drewnianej desce do góry nogami i przykryj ręcznikiem. Pozostaw słoiki na całą noc, aż całkowicie ostygną. Przechowuj słoiki z kawiorem z imbiru w ciemnym, chłodnym miejscu przez rok.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g