kawior z imbiru na zimę

przepyszny pyszny kawior grzybowy przez całą zimę! Kawior z imbiru na zimę wcale nie jest trudny do przygotowania. Ale potem jego niesamowicie delikatny smak grzybów można cieszyć się przez cały rok. Z kawiorem grzybowym możesz przygotować pyszne kanapki i kanapki dla swoich bliskich!
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 89 % 8 g
węglowodany 11 % 1 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

dokładnie umyj grzyby pod bieżącą wodą, odetnij zepsute części.

wlej wodę do dużego rondla i zagotuj. Włóż grzyby do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut od momentu wrzenia. Odcedź patelnię i wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło woda.

pokrój grzyby. Możesz nie kroić zbyt drobno, ponieważ ostatecznie nadal będą musiały zostać zmielone w blenderze.

wlej olej roślinny na patelnię i włóż posiekaną gotowaną paprykę. Na średnim ogniu podsmaż trochę grzybów.

oczyść i umyj warzywa. Cebulę drobno pokroić w kostkę i zetrzeć marchewki na grubej tarce. Posiekane warzywa dodać do grzybów i wszystko razem podsmażyć. Sól i pieprz do smaku.

gdy warzywa będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia i przenieś zawartość do miski lub miski blendera i zmiel wszystko, aż będzie gładkie. Możesz przepuścić grzyby przez maszynę do mięsa.

umyj koperek, odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj. Dodaj do grzybów. Wymieszać.

aby zachować kawior grzybowy przez całą zimę, dodaj ocet.

przygotuj małe słoiki. Umyj je, wysterylizuj na parze lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki.

Przenieś pokruszone grzyby do wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami.

połóż ręcznik na dnie dużej, szerokiej patelni. Umieść słoiki z kawiorem grzybowym w patelniach i wlej wodę o temperaturze pokojowej (aby słoiki nie pękły). Na małym ogniu zagotuj wodę w rondlu i kontynuuj gotowanie słoików przez 10-15 minut (w zależności od wielkości słoika). Następnie wyjmij słoiki z patelni i zwiń pokrywki.

umieść gorące słoiki na drewnianej desce do góry nogami i przykryj ręcznikiem. Pozostaw słoiki na całą noc, aż całkowicie ostygną. Przechowuj słoiki z kawiorem z imbiru w ciemnym, chłodnym miejscu przez rok.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy