tkemali z suszonych śliwek na zimę

najlepszy dodatek do mięsa i drobiu! Gotuj i ciesz się! Tkemali z suszonych śliwek na zimę nie jest trudniejsze do przygotowania niż jakikolwiek inny sos. Tylko trochę wysiłku i czasu - aw zimnych porach roku możesz cieszyć się tym pysznym i przytulnym sosem. Doskonale komponuje się z dowolnymi potrawami mięsnymi, a także warzywami.
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 54 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie sosu zaczynamy od przygotowania potraw:

- sortujemy suszone śliwki, usuwamy gałązki, a następnie myjemy suszone śliwki pod ciepłą bieżącą wodą, zmywając płytkę nazębną z powierzchni owoców. Następnie pokrój suszone śliwki na połówki wzdłuż, usuń nasiona. Połówki suszonych śliwek wkładamy do rondla z grubym dnem, w którym przygotujemy sos. Możesz użyć kotła zamiast patelni;

- umyj ostrą paprykę, Wytnij łodygę, usuń nasiona, a następnie drobno posiekaj paprykę. W zależności od pożądanej ostrości sosu, ostrą paprykę można umieścić w mniejszej lub większej ilości;

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je, na przykład za pomocą tarki. Możesz również przepuścić czosnek przez specjalną prasę, a nawet po prostu drobno posiekać nożem;

- umyj pietruszkę i bazylię, osusz je ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj warzywa.

a teraz zaczyna się zabawa - bezpośrednie gotowanie sosu tkemali:

1. Połówki suszonych śliwek w rondlu pokrywamy solą i granulowanym cukrem, po czym stawiamy rondel na średnim ogniu. Przynieś przyszły sos do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj masę owocową przez 7-8 minut. W tym procesie często go mieszamy.

2. Dodaj posiekaną ostrą paprykę i przyprawy do rondla, wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

3. Włóż posiekane warzywa do rondla, wymieszaj, przygotuj sos przez 10 minut. Ogrzewanie jest nadal minimalne, przeszkadzamy w tym procesie.

4. Dodaj czosnek do garnka, trzymaj go w ogniu przez kolejną minutę, po czym wyjmij patelnię z pieca i zmiel jej zawartość blenderem na jednorodną masę.

5. Wracamy rondel z sosem na umiarkowanym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy po kolejnych 3 minutach, a gotujący się sos kładziemy na wcześniej przygotowanych sterylnych słoikach. Zamykamy je hermetycznie sterylnymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy kocem. Trzymaj banki w ten sposób przez jeden dzień.

Tkemali jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy