skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie sosu zaczynamy od przygotowania potraw:
- sortujemy suszone śliwki, usuwamy gałązki, a następnie myjemy suszone śliwki pod ciepłą bieżącą wodą, zmywając płytkę nazębną z powierzchni owoców. Następnie pokrój suszone śliwki na połówki wzdłuż, usuń nasiona. Połówki suszonych śliwek wkładamy do rondla z grubym dnem, w którym przygotujemy sos. Możesz użyć kotła zamiast patelni;
- umyj ostrą paprykę, Wytnij łodygę, usuń nasiona, a następnie drobno posiekaj paprykę. W zależności od pożądanej ostrości sosu, ostrą paprykę można umieścić w mniejszej lub większej ilości;
- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je, na przykład za pomocą tarki. Możesz również przepuścić czosnek przez specjalną prasę, a nawet po prostu drobno posiekać nożem;
- umyj pietruszkę i bazylię, osusz je ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj warzywa.
a teraz zaczyna się zabawa - bezpośrednie gotowanie sosu tkemali:
1. Połówki suszonych śliwek w rondlu pokrywamy solą i granulowanym cukrem, po czym stawiamy rondel na średnim ogniu. Przynieś przyszły sos do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj masę owocową przez 7-8 minut. W tym procesie często go mieszamy.
2. Dodaj posiekaną ostrą paprykę i przyprawy do rondla, wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
3. Włóż posiekane warzywa do rondla, wymieszaj, przygotuj sos przez 10 minut. Ogrzewanie jest nadal minimalne, przeszkadzamy w tym procesie.
4. Dodaj czosnek do garnka, trzymaj go w ogniu przez kolejną minutę, po czym wyjmij patelnię z pieca i zmiel jej zawartość blenderem na jednorodną masę.
5. Wracamy rondel z sosem na umiarkowanym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy po kolejnych 3 minutach, a gotujący się sos kładziemy na wcześniej przygotowanych sterylnych słoikach. Zamykamy je hermetycznie sterylnymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy kocem. Trzymaj banki w ten sposób przez jeden dzień.
Tkemali jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g