skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego pikantnego pikantnego sosu wcale nie jest trudne!
1. Na początek przygotujemy produkty:
- obierz cebulę i ząbek czosnku z łuski, po drobno posiekaj cebulę i trzy czosnek na drobnej tarce. Obie przenosimy do małej miski;
- umyj kawałek korzenia imbiru, osusz i trzy na tarce lub drobno posiekaj, dodaj do miski do cebuli i czosnku;
- moje chili, po czym wysusz je i drobno posiekaj. Papryczki chili można użyć większej ilości lub odwrotnie-mniejszej, wszystko zależy od tego, jak ostry chcesz uzyskać sos w końcu. To samo dotyczy innych pikantnych dodatków-czosnku, imbiru, kolendry, goździków. Tego ostatniego nie można w ogóle użyć. Posiekane chili Dodaj do miski do cebuli, czosnku i imbiru;
- umyj i osusz laskę cynamonu. Potrzebujemy tylko połowy;
- umyj śliwki, osusz czystym ręcznikiem, oderwij łodygi, jeśli są dostępne, a następnie pokrój każdy owoc na połówki i usuń nasiona. Połówki suszonych śliwek wkładamy do średniej wielkości emaliowanej patelni.
2. Teraz możesz przejść do głównego etapu gotowania:
- wlej ilość wody wskazaną w przepisie do rondla średniej wielkości (lub możesz również użyć kotła) i rozprowadź do niego mieszaninę cebuli, czosnku, imbiru i chili. Stawiamy rondel na średnim ogniu i po ugotowaniu dusimy wszystko razem przez pięć minut;
- rozłóż przygotowane śliwki na patelni, dodaj połowę laski cynamonu, wlej kolendrę, wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut;
- włóż miód (lub cukier) i sól do rondla. Najlepiej na początek włożyć mniejszą ilość miodu i posmakować, a w razie potrzeby dodać więcej. To samo dotyczy soli. Wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne 1-2 minuty, aby kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuściły;
- zdejmij patelnię z ognia i za pomocą blendera zamień jej zawartość w puree, po czym Przywróć patelnię do średniego ciepła, spróbuj ponownie - sprawdź. Doprowadzić puree do wrzenia;
- wlej naturalny ocet do rondla, wymieszaj i zdejmij z ognia. SOS układamy w małych słoikach, zamykamy czystymi, sterylnymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
gotowy sos jest usuwany, aby był chłodny.
smacznego zimą! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g