sos z suszonych śliwek na zimę

Masz dość robienia dżemu? Przygotuj nieopisanie pyszny sos! Sos z suszonych śliwek na zimę nada nowy smak znanym potrawom z rodzinnego menu. Taki sos można słusznie nazwać uniwersalnym, ponieważ doskonale uzupełnia nie tylko przysmaki mięsne i dania drobiowe, nadaje się również do ryb i warzyw. Sos można podawać nawet z tostami lub serem. Przy wszystkich walorach smakowych jest jeszcze jedna rzecz - bardzo łatwo ją przygotować. I należy pamiętać, że słoiki i pokrywki sosu należy wcześniej wysterylizować (w dowolny dogodny sposób).
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 94 % 48 g
193 kcal
IG: 94 / 0 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przygotowanie tego pikantnego pikantnego sosu wcale nie jest trudne!

1. Na początek przygotujemy produkty:

- obierz cebulę i ząbek czosnku z łuski, po drobno posiekaj cebulę i trzy czosnek na drobnej tarce. Obie przenosimy do małej miski;

- umyj kawałek korzenia imbiru, osusz i trzy na tarce lub drobno posiekaj, dodaj do miski do cebuli i czosnku;

- moje chili, po czym wysusz je i drobno posiekaj. Papryczki chili można użyć większej ilości lub odwrotnie-mniejszej, wszystko zależy od tego, jak ostry chcesz uzyskać sos w końcu. To samo dotyczy innych pikantnych dodatków-czosnku, imbiru, kolendry, goździków. Tego ostatniego nie można w ogóle użyć. Posiekane chili Dodaj do miski do cebuli, czosnku i imbiru;

- umyj i osusz laskę cynamonu. Potrzebujemy tylko połowy;

- umyj śliwki, osusz czystym ręcznikiem, oderwij łodygi, jeśli są dostępne, a następnie pokrój każdy owoc na połówki i usuń nasiona. Połówki suszonych śliwek wkładamy do średniej wielkości emaliowanej patelni.

2. Teraz możesz przejść do głównego etapu gotowania:

- wlej ilość wody wskazaną w przepisie do rondla średniej wielkości (lub możesz również użyć kotła) i rozprowadź do niego mieszaninę cebuli, czosnku, imbiru i chili. Stawiamy rondel na średnim ogniu i po ugotowaniu dusimy wszystko razem przez pięć minut;

- rozłóż przygotowane śliwki na patelni, dodaj połowę laski cynamonu, wlej kolendrę, wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut;

- włóż miód (lub cukier) i sól do rondla. Najlepiej na początek włożyć mniejszą ilość miodu i posmakować, a w razie potrzeby dodać więcej. To samo dotyczy soli. Wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne 1-2 minuty, aby kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuściły;

- zdejmij patelnię z ognia i za pomocą blendera zamień jej zawartość w puree, po czym Przywróć patelnię do średniego ciepła, spróbuj ponownie - sprawdź. Doprowadzić puree do wrzenia;

- wlej naturalny ocet do rondla, wymieszaj i zdejmij z ognia. SOS układamy w małych słoikach, zamykamy czystymi, sterylnymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

gotowy sos jest usuwany, aby był chłodny.

smacznego zimą! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy