Jak ugotować pieczonego Orlika paproci

spróbuj zaskoczyć swoich bliskich nowym egzotycznym daniem! Jak gotować pieczony Orlik paproci?.. Wcale nie jest to trudne-do tego potrzebujesz samej paproci i odrobiny przypraw. I możesz podać to dość egzotyczne danie z ryżem, warzywami lub smażonym omletem.
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 50 % 8 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 35 min

do gotowania używa się tylko młodych pędów paproci orła, ponieważ są one najbardziej delikatne i smakują jak grzyby leśne. Paproć orlyak jest zbierana w maju przez dość krótki czas - 3-4 tygodnie. Jednocześnie młode pędy psują się wystarczająco szybko, aby cieszyć się smakiem tej egzotycznej rośliny przez cały rok, jest ona solona w bardzo dużej ilości soli.

możesz kupić soloną paproć na rynku, w sklepach lub samodzielnie solić. Główną cechą jego zastosowania jest to, że łodygi należy dobrze namoczyć w dużej ilości wody. Pozwoli to zaoszczędzić gotowe danie z nadmiernej soli, która jest w konserwacji.

pierwszym krokiem jest namoczenie pędów paproci w wodzie. Zmień wodę kilka razy, wlewając inną. Pozostaw namoczony łodygi na całą noc, a następnie odcedź słoną wodę i rozłóż paproć na ręczniku papierowym, aby wyschła. Następnie ostrożnie obierz łodygi i pokrój w paski o długości około 5 cm.

czosnek obrać, opłukać i posiekać za pomocą tarki lub wyciskarki do czosnku. W osobnej misce wymieszaj posiekany czosnek, sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj sól i pieprz. Dobrze wymieszaj mieszaninę i zalej nią kawałki paproci w misce.

podgrzej patelnię woka i bez dodawania oleju wylej zawartość miski paproci. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż marynowaną paproć przez 5 minut.

dodaj wodę do woka na patelnię, zmniejsz ogień do średniego, przykryj i kontynuuj gotowanie paproci przez kolejne 10 minut. W tym czasie łodygi staną się bardziej miękkie i delikatniejsze w smaku.

zdejmij pokrywkę z patelni, aby odparować pozostałą wodę. Gdy płyn na patelni wyparuje, zdejmij go z ognia.

Przenieś pieczoną paproć do ładnego naczynia, udekoruj czarnym (może być zwykłym) sezamem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Paproć - 34   kcal/100g

Podobne przepisy