skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania używa się tylko młodych pędów paproci orła, ponieważ są one najbardziej delikatne i smakują jak grzyby leśne. Paproć orlyak jest zbierana w maju przez dość krótki czas - 3-4 tygodnie. Jednocześnie młode pędy psują się wystarczająco szybko, aby cieszyć się smakiem tej egzotycznej rośliny przez cały rok, jest ona solona w bardzo dużej ilości soli.
możesz kupić soloną paproć na rynku, w sklepach lub samodzielnie solić. Główną cechą jego zastosowania jest to, że łodygi należy dobrze namoczyć w dużej ilości wody. Pozwoli to zaoszczędzić gotowe danie z nadmiernej soli, która jest w konserwacji.
pierwszym krokiem jest namoczenie pędów paproci w wodzie. Zmień wodę kilka razy, wlewając inną. Pozostaw namoczony łodygi na całą noc, a następnie odcedź słoną wodę i rozłóż paproć na ręczniku papierowym, aby wyschła. Następnie ostrożnie obierz łodygi i pokrój w paski o długości około 5 cm.
czosnek obrać, opłukać i posiekać za pomocą tarki lub wyciskarki do czosnku. W osobnej misce wymieszaj posiekany czosnek, sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj sól i pieprz. Dobrze wymieszaj mieszaninę i zalej nią kawałki paproci w misce.
podgrzej patelnię woka i bez dodawania oleju wylej zawartość miski paproci. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż marynowaną paproć przez 5 minut.
dodaj wodę do woka na patelnię, zmniejsz ogień do średniego, przykryj i kontynuuj gotowanie paproci przez kolejne 10 minut. W tym czasie łodygi staną się bardziej miękkie i delikatniejsze w smaku.
zdejmij pokrywkę z patelni, aby odparować pozostałą wodę. Gdy płyn na patelni wyparuje, zdejmij go z ognia.
Przenieś pieczoną paproć do ładnego naczynia, udekoruj czarnym (może być zwykłym) sezamem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Paproć - 34 kcal/100g