skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz dokładnie zbadać grzyby, posortować i wyrzucić zepsute lub niejadalne części. Następnie włóż grzyby do miski i dokładnie spłucz z piasku, gałęzi i innych zanieczyszczeń. Lepiej nie trzymać grzybów przez długi czas w wodzie, aby nie były nasycone wodą.
gotuj grzyby w garnku z czystą wodą na średnim ogniu przez 15-20 minut od ponownego zagotowania wody. Odcedź grzyby i wrzuć je do durszlaka.
następnie wysterylizuj słoiki i pokrywki.
umieść gałązki estragonu, musztardę i ziarna pieprzu na dnie czystych, wysterylizowanych słoików. Paprykę umyć, delikatnie obrać z nasion, pokroić na średnie kawałki, a także wrzucić do słoików.
gotowane grzyby są również szczelnie umieszczane w słoikach.
marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie warstwy. Plasterki marchwi układaj również losowo w słoikach między ułożonymi imbirami.
przygotuj marynatę dla imbiru. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj. Następnie dodaj sól, cukier i ponownie zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj ocet i ponownie zagotuj.
gotowaną marynatę wlać do słoików z imbirem i przykryć czystymi pokrywkami, ale nie zamykać.
następnie, aby zachować konserwację przez całą zimę, należy pasteryzować słoiki z imbirem. Połóż ręcznik kuchenny złożony kilka razy na dnie dużego rondla, włóż słoiki z grzybami i wlej wodę o temperaturze pokojowej. Na małym ogniu, aby słoiki nie pękły, zagotuj wodę. Pasteryzuj słoiki przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia i natychmiast zwiń słoiki pokrywkami.
umieść zwinięte słoiki na twardej powierzchni pokrywkami skierowanymi w dół i zawiń w coś ciepłego. Poczekaj, aż puszki całkowicie ostygną.
marynowane grzyby według najsmaczniejszego przepisu są gotowe. Powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu przez rok.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g