marynowane ryżyki najsmaczniejszy przepis

pyszne grzyby o oryginalnym, niepowtarzalnym smaku! Marynowane grzyby, przygotowane według najsmaczniejszego przepisu, przypadną do gustu każdemu. Charakterystyczną cechą tych grzybów jest użycie gałązek estragonu. Nadają marynowanym imbirom pikantny, lekko cierpki smak podobny do anyżu i pikantny aromat.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
27 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przede wszystkim musisz dokładnie zbadać grzyby, posortować i wyrzucić zepsute lub niejadalne części. Następnie włóż grzyby do miski i dokładnie spłucz z piasku, gałęzi i innych zanieczyszczeń. Lepiej nie trzymać grzybów przez długi czas w wodzie, aby nie były nasycone wodą.

gotuj grzyby w garnku z czystą wodą na średnim ogniu przez 15-20 minut od ponownego zagotowania wody. Odcedź grzyby i wrzuć je do durszlaka.

następnie wysterylizuj słoiki i pokrywki.

umieść gałązki estragonu, musztardę i ziarna pieprzu na dnie czystych, wysterylizowanych słoików. Paprykę umyć, delikatnie obrać z nasion, pokroić na średnie kawałki, a także wrzucić do słoików.

gotowane grzyby są również szczelnie umieszczane w słoikach.

marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie warstwy. Plasterki marchwi układaj również losowo w słoikach między ułożonymi imbirami.

przygotuj marynatę dla imbiru. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj. Następnie dodaj sól, cukier i ponownie zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj ocet i ponownie zagotuj.

gotowaną marynatę wlać do słoików z imbirem i przykryć czystymi pokrywkami, ale nie zamykać.

następnie, aby zachować konserwację przez całą zimę, należy pasteryzować słoiki z imbirem. Połóż ręcznik kuchenny złożony kilka razy na dnie dużego rondla, włóż słoiki z grzybami i wlej wodę o temperaturze pokojowej. Na małym ogniu, aby słoiki nie pękły, zagotuj wodę. Pasteryzuj słoiki przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia i natychmiast zwiń słoiki pokrywkami.

umieść zwinięte słoiki na twardej powierzchni pokrywkami skierowanymi w dół i zawiń w coś ciepłego. Poczekaj, aż puszki całkowicie ostygną.

marynowane grzyby według najsmaczniejszego przepisu są gotowe. Powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu przez rok.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy