skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik z wyprzedzeniem o 200 stopni.
aby zrobić zupę, najlepiej wybrać dynię z odmian, które nie są słodkie. Następnie umyj warzywo i użyj dużego noża kuchennego, aby odciąć górę i spód dyni. Pokrój go na dwie połówki i za pomocą łyżki obierz miąższ i usuń z niego nasiona. Ponownie pokrój połowę dyni i dokładnie posmaruj każdy kawałek oliwą z oliwek.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na nim kawałki dyni ściętą stroną do dołu. Włóż dynię do piekarnika na 35-40 minut, aż będzie miękka. Możesz sprawdzić gotowość dyni, przekłuwając ją widelcem - powinna swobodnie wchodzić do warzywa. Gdy dynia będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i ostudź.
obierz cebulę, umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obrać, umyć. Płaską stroną noża zmiażdż ząbek czosnku, aż pojawi się sok i pokrój na małe kawałki.
wlej oliwę z oliwek na patelnię z grubym dnem, podgrzej ją i umieść tam posiekaną cebulę i czosnek. Posolić. Smaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż będą półprzezroczyste i będą miały charakterystyczny smak, około 6 do 8 minut.
obierz pieczoną dynię i pokrój miąższ w kostkę. Przenieś dynię na patelnię i wymieszaj. Dodaj przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, mielony czarny pieprz i odrobinę ostrego pieprzu cayenne. Ilość przypraw można zmieniać w zależności od preferencji.
wlej bulion warzywny do garnka i zagotuj mieszaninę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj śmietanę do zupy i podgrzej wszystko razem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia.
przenieś zawartość garnka do miski blendera (lub robota kuchennego) i zmiksuj na puree.
pestki dyni wyjęte z dyni upiec na suchej patelni na złoty kolor i apetyczny smak.
przecier gotową zupę dyniową przelej z miski blendera na porcjowane talerze i udekoruj na wierzchu prażonymi pestkami dyni i przyprawami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g