zupa z puree z dyni

przepis na prawdziwą jesienną zupę! Spróbuj gotować! Zupa puree z dyni to klasyczny przepis na sezonowe menu różnych restauracji i kawiarni. Znając małe sekrety przygotowania tego, ogólnie nieskomplikowanego dania, możesz łatwo rozpieszczać swoich bliskich zaskakująco smaczną i aromatyczną zupą.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
53 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

włącz piekarnik z wyprzedzeniem o 200 stopni.

aby zrobić zupę, najlepiej wybrać dynię z odmian, które nie są słodkie. Następnie umyj warzywo i użyj dużego noża kuchennego, aby odciąć górę i spód dyni. Pokrój go na dwie połówki i za pomocą łyżki obierz miąższ i usuń z niego nasiona. Ponownie pokrój połowę dyni i dokładnie posmaruj każdy kawałek oliwą z oliwek.

połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na nim kawałki dyni ściętą stroną do dołu. Włóż dynię do piekarnika na 35-40 minut, aż będzie miękka. Możesz sprawdzić gotowość dyni, przekłuwając ją widelcem - powinna swobodnie wchodzić do warzywa. Gdy dynia będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i ostudź.

obierz cebulę, umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obrać, umyć. Płaską stroną noża zmiażdż ząbek czosnku, aż pojawi się sok i pokrój na małe kawałki.

wlej oliwę z oliwek na patelnię z grubym dnem, podgrzej ją i umieść tam posiekaną cebulę i czosnek. Posolić. Smaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż będą półprzezroczyste i będą miały charakterystyczny smak, około 6 do 8 minut.

obierz pieczoną dynię i pokrój miąższ w kostkę. Przenieś dynię na patelnię i wymieszaj. Dodaj przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, mielony czarny pieprz i odrobinę ostrego pieprzu cayenne. Ilość przypraw można zmieniać w zależności od preferencji.

wlej bulion warzywny do garnka i zagotuj mieszaninę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj śmietanę do zupy i podgrzej wszystko razem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia.

przenieś zawartość garnka do miski blendera (lub robota kuchennego) i zmiksuj na puree.

pestki dyni wyjęte z dyni upiec na suchej patelni na złoty kolor i apetyczny smak.

przecier gotową zupę dyniową przelej z miski blendera na porcjowane talerze i udekoruj na wierzchu prażonymi pestkami dyni i przyprawami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy